USKOK objavio za što tereti bivše ministre i ostale optužene

Crna kronika 26. lis 202209:57 > 12:33 1 komentar
N1 / PIXSELL / Ilustracija

Naša reporterka Vanja Kranic doznaje da je podignuta optužnica protiv bivšeg ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darka Horvata, bivšeg potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića, bivšeg ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josipa Aladrovića i bivšeg ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića. Uz njih, optuženi su još i Ana Mandac, Velimir Žunac, Katica Mišković i Damir Juzbašić.

Podsjetimo, Horvat je uhićen u veljači ove godine zbog sumnje u zlouporabu položaja.

Prvi je ministar u Hrvatskoj koji je uhićen za vrijeme trajanja mandata, a na funkciji ministra graditeljstva bio je 2020. godine, dok je prethodno neko vrijeme bio ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta. I prije uhićenja, Horvata je policija ispitivala još 2020., nakon što je uhićena njegova pomoćnica Ana Mandac, zbog povezanosti sa slučajem bivše državne tajnice Ministarstva uprave Josipe Rimac. Horvat je na kraju i uhićen zbog poruka koje su pronađene u telefonu Ane Mandac, a koje su istražitelji smatrali važnim dokazom u istrazi protiv bivšeg ministra u aferi s nezakonitim dodjelama potpora malim poduzetnicima.

Istražitelji su pronašli i cijele popise tvrtki koje su Mandac slali bivši potpredsjednik Vlade Boris Milošević i nekadašnji ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, kao i državni tajnik iz Ministarstva regionalnog razvoja Velimir Žunac i ravnateljica uprave Katica Mišković. Radilo se o tvrtkama ljudi koji su im bili bliski, s kojima su bili politički povezani, a brojne tvrke bile su u vlasništvu predstavnika manjina. Za ove zadnje lobirao je Milošević, a istražitelji su pronašli i poruke u kojima mu Mandac javlja da je popis od 15-ak tvrtki koji joj je dostavio potrebno prepoloviti.

TIJEK DOGAĐAJA IZ MINUTE U MINUTU

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare