Profesor koji se potukao s učenicima neće dobiti otkaz. Ravnateljica: Četiri učenika kažnjena

Vijesti 04. sij 202411:05 > 14:12 3 komentara
Pexels / Ilustracija

Kako doznaje N1, profesor koji se potukao s učenicima u strukovnoj školi u Zagrebu prošlog mjeseca neće dobiti otkaz.

Naime, školski odbor odbio je dati suglasnost za otkaz profesoru koji se potukao s učenicima, potvrdila je za N1 pravnica Sindikata Preporod Milka Rodić. Profesor ostaje raditi, a trenutno je na bolovanju.

Za N1 su ovu situaciju komentirali iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, navodeći da su “za izricanje pedagoških mjera zadužene su stručne službe i ravnatelji školskih ustanova”.

Dodaju da ministarstvo ne imenuje niti jednog člana Školskog odbora. “Sukladno Zakonu o odgoju i obrazovanju, Školski odbor ima sedam (7) članova od kojih jednog (1) člana bira i razrješuje radničko vijeće, a ako nije utemeljeno radničko vijeće imenuju ga i opozivaju radnici neposrednim i tajnim glasovanjem na način propisan Zakonom o radu za izbor radničkog vijeća koje ima samo jednog člana a, ostalih šest (6) imenuje i razrješava: Učiteljsko vijeće dva (2) člana iz reda učitelja i stručnih suradnika, Vijeće roditelja jednog (1) člana iz reda roditelja koji nije radnik škole, osnivač tri (3) člana samostalno.”

Ravnateljica: Četiri učenika kažnjena

Zbog sukoba s profesorom kažnjena su četiri učenika. Od toga su dvojica dobila opomene pred isključenje.

“Četvorici učenika, sukladno Pravilniku o kriterijima za izricanje pedagoških mjera, izrečene su pedagoške mjere – dvije opomene te dvije opomene pred isključenje. Detaljnije informacije o ovom konkretnom slučaju nismo u mogućnosti iznositi”, rekla je Indexu ravnateljica škole Bosiljka Galenić.

Učenici vrijeđali profesora

Podsjetimo, 19. prosinca oobjavljena je snimka tučnjave nakon čega je profesor uhićen, ali mu je nakon žalbe ukinut istražni zatvor. Nakon sukoba zatražena je policijska intervencija te se utvrdilo da su dva učenika lakše ozlijeđena.

Učenicima je nakon incidenta pružena liječnička pomoć, te je utvrđeno da su lakše ozlijeđeni. Nije bilo potrebe da ih se hospitalizira, objavila je policija.

Profesor je kasnije kazao da su ga učenici vrijeđali. “Jedan učenik je puštao glazbu na satu, drugi je bacao kuglice koje je ukrao s novogodišnjeg bora. Onda je jedan digao tri prsta i rekao mi da sam četnički vojvoda.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare