N1 istraživanje: Birači istaknuli prednosti i mane glavnih političkih stranaka

Vijesti 08. srp 202120:37 0 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

Ublažavanje epidemioloških mjera i prilagodba životu s pandemijom najvažnija je tema lipnja, stav i angažman Zorana Milanovića na izboru predsjednika Vrhovnog suda bolje je ocijenjen od Andreja Plenkovića, a HDZ i Možemo su najaktivnije i najbolje ocijenjene stranke na nizu tema bitnim glasačima u proteklom mjesecu – pokazuje istraživanje koje je za N1 provela agencija MASMI na reprezentativnom uzorku 1.300 glasača Republike Hrvatske.

Konačno, ispitanici su procjenjivali percepciju stranaka na nizu atributa.

HDZ se percipira kao vođa (33,7%) i dobro organiziran sustav (33,5%). Problemi za stranku su vrlo niske izvedbe na nekorumpirani (7,7%) i daje mi nadu u bolje sutra (19,1%). Korupcija je problem koji HDZ mora odlučnije rješavati ako želi održati ili čak poboljšati rejting.

N1

SDP također ima problema s percepcijom korumpiranosti (6,6% smatra da nisu korumpirani), no prepoznaje se po kvaliteti ljudi (14%), što samo djelomično ublažava problem. Dodatni izazov za SDP je što se ne ističe na ostalim atributima; stranka se mora jasnije ideološki i programski odrediti.

N1

Možemo ima vrlo pozitivnu reputaciju – spremni su na nužne reforme (32,7%), imaju najkvalitetnije ljude (31,3% je značajno boji rezultat na izjavi od svih stranaka) i daju nadu u bolje sutra (30%). Izazov im je izgraditi snažniji sustav (19%).

N1

Ispitanici prepoznaju Most po kvalitetnim ljudima (12%) i spremnosti na nužne reforme (12%). To je temelj daljnjeg rasta stranke (Most ima 12,9% dodatnog potencijala u odnosu na trenutni rejting). Problemi su im: percipirani nedostatak spremnosti za vođenje države – neutralna pozicija je nagrađena, no bez iskustva vođenja stranka se ne može doživjeti vjerodostojnom, i drugi, ne percipira ih se kao dobro organiziran sustav – iako se niz čelnika uspješno nameće u javnom prostoru, ne čini se da je zajedničko djelovanje koordinirano, da postoji snažna lokalna organizacija i program.

N1

Konačno, sve stranke treba zabrinuti 49% ispitanika koji smatra da su sve stranke korumpirane i 31,7% da niti jedna nije spremna na nužne reforme.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

Cijelo istraživanje možete pronaći OVDJE.

Napomena

Istraživanje je rađeno na reprezentativnom uzorku 1.300 punoljetnih građana Republike Hrvatske. Anketiranje je provedeno od 28. lipnja do 5. srpnja, a mogućnost pogreške je +/- 2,72%.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!