N1 istraživanje: Pogledajte koga bi građani zaokružili da su danas izbori

Vijesti 07. srp 202116:18 > 22:06 2 komentara
N1

HDZ održava vodstvo, Platformu Možemo! razmatra više glasača nego SDP, a Most ima potencijal za rast među glasačima centra – ukazuje istraživanje koje je za N1 provela agencija MASMI na reprezentativnom uzorku 1.300 glasača Republike Hrvatske.

Rejting stranaka na kraju lipnja 2021.

N1

HDZ (30,9%) bi pobijedio na parlamentarnim izborima da se oni održe danas. SDP znatno zaostaje (15,2%), a većina njihovih glasova prelijeva se u Možemo! koji su došli na korak do druge pozicije (13,5%). Domovinski pokret (8,4%) i Most (7,4%) komotno prelaze izborni prag. Niti jedna ostala stranka ne bi dobila više od 2% glasova. Neodlučnih glasača je 12,1%.

Potencijal/doseg stranaka

Istraživanje promatra i maksimalni doseg stranaka, odnosno, ukupni broj glasača koji razmatraju glasati za pojedinu stranku.

HDZ je najjača stranka i s obzirom na doseg na izborima – mogući je izbor za 36% glasača. Razlika između rejtinga i dosega je 5,1% i ukazuje da je HDZ blizu maksimuma. Razmatra ih vrlo malo birača ostalih stranaka, najviše Domovinskog pokreta.

N1

Možemo je po dosegu druga stranka s 27,1%, što je za 13,6% više nego njihov rejting. Dodatni potencijal čine uglavnom glasači SDP-a. Pozitivan trend potvrđuje interes birača koji su zamijetili rad platforme, iako ona nije bila prisutna na lokalnim izborima u njihovim sredinama.

Na trećem mjestu je SDP s 26,5%. Stranka privlači glasače manjih stranaka ljevice, starije i izrazito lijeve birače. Iako im je potencijal dodatnih 11%, ukupni postotak ne doseže rejtinge kojima su osvajali izbore. SDP razmatra manje glasača Možemo! nego obratno i trenutno se ne čini da SDP ima snagu zaustaviti odljev glasača prema platformi.

Most je po dosegu četvrta stranka (20,3%), sa zamjetnim potencijalom od 12,9%. Za poboljšanje rejtinga treba privući glasače centra koji je u najvećem postotku razmatraju, a u Mostu vidi opciju neovisnu o tradicionalnim lijevim i desnim politikama. Iz te su perspektive zanimljivi iskoraci stranke prema desnijem biračkom tijelu.

Domovinski pokret ima ukupni potencijal od 17,6%. Za dodatnih 9,2% morat će se boriti za naklonost krajnje desnih HDZ-ovih glasača.

Stranke koje s obzirom na razmatranje glasača mogu prijeći izborni prag, kad bi Hrvatska bila jedna izborna jedinica, su: Fokus (5,4%), Radnička fronta (5,5%), Centar (6,7%) i HNS (5,6%).

Percepcija pobjednika na izborima

Pitanje „Da se parlamentarni izbori održe danas, po Vašem mišljenju, koja bi stranka pobijedila?“ ukazuje na percipiranu snagu stranke – ambicioznost, prisutnost u javnosti, sposobnost nametanja tema i vodstva.

Čak 56% glasača smatra da bi HDZ pobijedio na izborima kad bi se oni održali danas. Uz rezultate na prijašnjim izborima, mišljenje se temelji na najlojalnijem biračkom tijelu (92% glasača HDZ-a uvjerena je u pobjedu stranke), snažnoj lokalnoj organizaciji, rasprostranjenom stavu da HDZ odražava bilo naroda.

Snagu HDZ-a potvrđuju i glasači ostalih stranaka. 50% birača Domovinskog pokreta, 43,3% Mosta misle da bi HDZ pobijedio na izborima.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

Stranke ljevice treba brinuti sumnja njihovih glasača u mogućnost da dođu na vlast. Glasači SDP-a daju istu šansu HDZ-u i SDP-u da će pobijediti na izborima (32,3% vs 35,4%). Glasači Možemo uvjereniju su u mogućnost da platforma pobijedi – 48,3%, što odražava pozitivan stav prema politikama stranke i dodatno objašnjava sve bolji rejting.

Sve stranke moraju motivirat svoje birače da vjeruju u mogućnost uspjeha na izborima, time stvore pozitivan odjek (word of mouth) i potaknu izlaznost.

Politička orijentacija biračkog tijela

38,3% glasača izjašnjava se kao desno orijentirani, 34,2% lijevo, a 27,5% kao centar.

Glasači centra nešto su manje motivirani za izlazak na izbore, moguće zbog nedostatka stranke sa snažnom organizacijom i vjerodostojnom politikom.

N1

Glasači Mosta deklariraju se kao centar (40%) ili umjereno desno (36,7%). Jedan dio privlače neoliberalne ekonomske politike, a drugi dio neovisnost od dominantnih lijevo-desnih obračuna i fokus na obiteljske i tradicionalne vrijednost. Nedavne, snažne ideološke teme koje su nametnuli čelnici stranke ne čine se usklađene s biračkim tijelom centra.

HDZ i Domovinski pokret izravni su konkurenti i među umjerenim (44% HDZ i 47,8% DP) i među izrazito desno orijentiranim biračima (23,8% HDZ i 20, 9% DP).

Na lijevoj strani spektra, Možemo se pozicionira među umjereno lijeve glasače (50,5%) i ukazuje da zeleno-lijeve politike nadilaze tradicionalne ideološke podjele. Privlače mlade, urbane glasače.

N1

SDP uz 40,8% umjereno lijevih privlači i 27,7% izrazito lijevih glasača (nasuprot 18,1% izrazito lijevih glasača platforme Možemo). Podaci ističu da se SDP i dalje vezuje uz tradicionalne lijeve vrijednost – radništvo, prava manjina, zaštita socijalno ugroženi skupina i da na tim temeljima može promišljati rast i diferencijaciju od platforme Možemo.

Istraživanje je rađeno na reprezentativnom uzorku 1.300 punoljetnih građana Republike Hrvatske. Anketiranje je provedeno od 28. lipnja do 5. srpnja, a mogućnost pogreške je +/- 2,72%

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare