N1 na najkritičnijoj lokaciji: “Maksimalno se borimo da obranimo sve”

Vijesti 11. pro 202218:55 0 komentara
Elvir Mešanović/ N1

Zbog velikih oborina u protekla dva dana porasli su vodostaji u Hrvatskoj i BiH. Najkritičnija je situacija u Sisačko-moslavačkoj županiji, a osobito u Hrvatskoj Kostajnici koju je posjetila i ekipa N1.

Proteklih 24 sata vodostaj je narastao za više od 2 metra i ako još malo poraste mogle bi biti ugrožene i kuće. Na terenu su vojska, vatrogasci, pripadnici Civilne zaštite, Crveni križ… S njima je bio i naš reporter Elvir Mešanović koji je razgovarao s čelnim ljudima koji brinu o akciji obrane od poplave.

Ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut kazao je da je situacija pod kontrolom te da su obavljene pripremne aktivnosti kako bi se zaštitilo stanovništvo i objekti.

“Imamo 10-ak objekata koji su u doticaju s vodom, u četiri je ušla voda, ali nije prevelika šteta”, rekao je Trut.

N1

Naveo je da je na terenu u Hrvatskoj Kostajnici trenutno 120 vatrogasaca, 50 vojnika, 20-ak pripadnika Crvenog križa, 7 pripadnika HGSS-a, 20 pripadnika Državne internvencijske postrojbe, sa svom opremom koja im je potrebna.

Elvir Mešanović/N1

“Ovdje su i djelatnici Hrvatskih voda koji vode ovaj proces”, dodao je.

Kakvo je trenutno stanje s Unom pitali smo Petra Prpića, zapovjednika DVD-a Hrvatska Kostajnica.

“Trenutno imamo porast od 2 cm. Već dva dana intenzivno radimo na obrani od poplave i borimo se za svaki objekt. Ulažemo maksimalne napore da obranimo sve”, kazao je Prpić.

N1

Istaknuo je da je bitno da se ne širi panika.

“U slučaju hitnosti zvati 112. Ljudi neka si pripreme lijekove, hrane, pitke vode i nekakvu lampu za slučaj nestanka struje”, savjetovao je.

Gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan komentirao je navode pojedinaca da pomoć ne stiže dovoljno brzo.

“Ne bih ulazio u nekakve netočne informacije. Evo prije pola sata je jedna obitelj nedaleko odavde izvučena iz vozila koje se našlo u vodi. Širenje dezinformacija otežava svim ovim ljudima koji su priskočili u pomoć najugroženijima”, kazao je Bišćan.

Elvir Mešanović/ N1

Velike poplave događale su se u Hrvatskoj Kostajnici i 2014., 2019. godine, a na pitanje što se napravilo od tada odgovara da je sve riješeno.

“Mi smo u ovom trenutku u izgradnji obalo-utvrde. Zadnjih tri godine Hrvatska Kostajnica je uspjela ishoditi građevinsku dozvolu”, rekao je Bišćan dodajući da su im to godinama onemogućavali.

N1

Upitn kako to da je uvijek u Hrvatskoj Kostajnici problem, ravnatelj Trut je kazao:

“Ovdje je rijeka Una koja ima nekakve svoje procese.”

Dodaje i da se radilo na nasipima.

“U ovom dijelu gdje su napravljeni nasipi je stanje uredno, a ovdje gdje nisu završeni se događa ovo što sada vidimo. Ali sustav civilne zaštite je odgovorio na ovu ugrozu”, poručio je Trut.

Najavio je da se očekuje pad vodostaja rijeke Une tijekom noći te da će biti lakše.

“Karlovac je također u padu, najveći vodni val Kupe je prošao. Nema većih problema”, rekao je pa nastavio:

“Diljem Hrvatske smo imali velikih problema i to ne samo zbog poplava rijeka nego i zbog oborinskih voda koje se slijevaju s brda, planina i u velikim količinama dolaze u naseljena mjesta.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!