N1 otkriva: Ministar Beroš raspisao poziv za brokere, a već se nazire pobjednik

Vijesti 03. srp 202307:37 0 komentara
N1 ilustracija/Pixell

Ministarstvo zdravstva je 21. lipnja objavilo poziv tvrtkama za brokerske poslove u osiguranju koji će odabranoj tvrtki donijeti milijunsku zaradu. Rok za dostavu opsežne dokumentacije bio je iznimno kratak, nije predviđena žalba, a kriteriji su tako osmišljeni da se na brokerskoj sceni već zaključuje „za koga je to zapravo spakirano“.

U Ministarstvu zdravstva je u utorak, 20. lipnja ove godine, potpisan zanimljiv dokument: Poziv za dostavu zahtjeva „za odabir gospodarskog subjekta za brokerske poslove u osiguranju“ u kojem zapravo nije točno pojašnjeno o kakvim se brokerskim poslovima radi, nego je samo općenito navedeno „za potrebe Ministarstva zdravstva“.

Radi se svojevrsnom natječaju na kojem mogu sudjelovati sve ovlaštene brokerske tvrtke iz Hrvatske (koje su u registru Hanfe), i koje nemaju zabilježen nikakav dug prema državi, a tu je i vrlo opsežan popis dokumenata koji se moraju priložiti zahtjevu koji mora biti dostavljen na prijemni pult Ministarstva, preporučenom poštom ili osobnom dostavom.

A sve to u – osam dana od objave Poziva u Narodnim novinama. Objavljen je 21., dakle, do 29. lipnja. Osam dana u kojima je bio i jedan neradni dan, blagdan, Dan antifašističke borbe, 22. lipnja, te vikend ( 24.-25. lipnja).

Milijunski posao za sretnog dobitnika

Poziv potpisuje ministar zdravstva Vili Beroš i već na prvo čitanje, pa i čitanje laika, doima se kao teško svladljiv zahvat za tvrtku koja bi tek 21. lipnja saznala za Poziv i krenula u skupljanje dokumenata. Traži se, primjerice, ovlaštenje za obavljanje poslova koje izdaje Hanfa, potvrda nadležne Porezne uprave o nepostojanju duga ne starija od 30 dana, izvadak iz Sudskog registra odnosno Obrtnog registra ne stariji od šest mjeseci itd. No, možda je bilo i onih koji su i prije objave Poziva znali da se nešto takvog sprema pa su mogli pribaviti dokumentaciju? Neslužbeno se saznaje da se radi o poslovima posredovanja u osiguranju za svih pet KBC-ova u Hrvatskoj, a nakon toga i za županijske bolnice, a svi ti poslovi bi se dodijelili – na temelju ovog Poziva – jednoj brokerskoj kući. Nesumnjivo: radi se o milijunskom poslu.  A još k tome, brokerska kuća koja će pobijediti na Pozivu za koji je dan rekordno kratak rok za prijavu – potpisuje Sporazum s Ministarstvom zdravstva, a rok uopće nije naveden u Pozivu. Dakle, kad Ministarstvo zdravstva odabere tvrtku sretnicu – posao može trajati u nedogled.

S obzirom da se brokeri naplaćuju od osiguravatelja, Ministarstvo nije moralo raspisati natječaj po javnoj nabavi, nego su vrlo proizvoljno raspisali kriterije i uvjete za izbor najboljeg koji će se javiti na Poziv. Primjerice, uopće nisu predvidjeli mogućnost podnošenja žalbe onih koji će možda biti začuđeni ishodom ili zaključiti da ih se nije valoriziralo kako je trebalo. Uvođenje mogućnosti podnošenja žalbe koja je obavezna u javnoj nabavi, i u ovom slučaju bi nesumnjivo bi bilo na tragu dobre prakse i doprinijelo bi i transparentnosti i poštenijoj poslovnoj utakmici.

Također, uopće nije precizirano što će se zbiti ako dva „takmičara“ imaju isti broj bodova? U javnoj nabavi prednost ima onaj koji je ranije podnio zahtjev, odnosno kompletirao dokumente, a u slučaju ovog Poziva tako nešto se uopće ne razmatra.

Je li tvrtka koju vodi sin bivšeg HDZ-ovog premijera u prednosti?

Uz Poziv je priložen i dokument na temelju kojih kriterija će se birati najbolja brokerska kuća i što će se posebno bodovati, i tu odmah strši da se pikira na one koji su već sada najveći i najuspješniji. Primjerice, u kriteriju „broj ovlaštenih posrednika u osiguranju sa ovlaštenjem Hanfe“ – 30 bodova se dobiva ako tvrtka ima dvadeset i više od dvadeset zaposlenika s takvim ovlaštenjem, pod kriterijem „broj provedenih postupaka javne nabave kod kojih je ovlašteni posrednik sudjelovao u pripremi i provedbi, uz navod ev.br. Nabave, predmeta nabave i naziva Naručitelja“ – za 31 i više postupaka dobiva se također 30 bodova. I tako dalje. No, jedan kriterij, kažu poznavatelji brokerske scene, definitivno sužuje i cilja prema jednoj brokerskoj kući. Pod kriterijem „najveća vrijednost po provedenom postupku javne nabave kod kojih je ovlašteni posrednik sudjelovao u pripremi i provedbi“ – izgledno je bilo već u fazi nakon objave Poziva – da će najbolje proći tvrtka „Centar broker“ u vlasništvu Ivana Valentića, sina Nikice Valentića, jednog od ključnih HDZ-ovaca iz devedesetih, bivšeg premijera koji se nakon političke karijere okušao u građevinskom biznisu.

Uvidom u registar javnih nabava nalazi se da je Centar broker doista bio vrlo uspješan u svladavanju javnih nabava, posebno u državnim tvrtkama. Intenzivno su radili s tvrtkama kćerima u okviru HŽ-a, s Hrvatskom lutrijom, HEP-om, Gradom Zagrebom, i posebno unosno s Hrvatskom poštom. Primjerice, u lipnju 2021. godine za HŽ Putnički prijevoz ugovoren je posao za kasko osiguranje 28 novih putničkih vlakova vrijedan 4,1 milijuna kuna, za HŽ Infrastrukturu – usluga zdravstvenog osiguranja, 4,3 milijuna kuna, za Hrvatsku poštu prošle godine 6, 8 milijuna kuna za osiguranje od radne i profesionalne odgovornosti, a za uslugu osiguranja od automobilske odgovornosti 8 milijuna kuna iste godine. U ožujku ove godine s Hrvatskom poštom je ugovoren posao za osiguranje pošiljki i imovine vrijedan 822 880 eura. I tako dalje.

Na web stranici tvrtke Centar broker nalazi se i preporuke zadovoljnih privatnih klijenata, a najpoznatiji među njima je svakako Ante Pripuz, predsjednik Uprave tvrtke Cezar, koji naglašava da tvrtka Cezar, ali i cijela CIOS grupa, koristi usluge ove brokerske kuće, jer im je zbog kompleksnosti posla gospodarenja otpadom „osiguranje vrlo važna karika“. Ističu da je im je važno da broker bude upoznat s legislativom i da prati svaku izmjenu te predlaže potrebno osigurateljno pokriće, a to „Centar broker vrlo uspješno čini“.

Iako smo pitali u Ministarstvu zdravstva detaljnije o objavljenom Pozivu, o tome zašto je rok tako kratak, jesu li možda s nekim brokerskim kućama ranije komunicirali, te zašto su se odlučili za kriterije koje se na brokerskoj sceni interpretira kao „prilagođene“ za jednog pobjednika, nisu nam odgovorili niti nakon nekoliko dana.

Pitali smo i Centar broker, tvrtku za koju nam neki sugovornici s brokerske scene kažu da je „siguran dobitnik“, jesu li možda već prije objave Poziva znali da se sprema ovako unosan posao u Ministarstvu zdravstva, no odgovaraju nam da nisu znali za ovaj posao prije objave u Narodnim novinama.

Centar broker: Po nekim kriterijima ne dobivamo maksimum bodova

“Centar broker d.o.o. je lider na tržištu brokerskih usluga, osnovan 2009. godine i specijaliziran je za javnu nabavu usluga osiguranja sa iskustvom više od 60 provedenih postupaka. Dubinski poznavajući problematiku osiguranja bolnica i prateći djelovanje Ministarstva kroz predstavljenu reformu, razvidna je želja Ministarstva za centralizaciju i unapređenje sustava. Kao što smo naprijed naveli, Centar broker d.o.o. aktivno prati i sudjeluje u velikom broju javnih nabava za usluge osiguranja te je u svakom trenutku tehnički u mogućnosti sudjelovati na pozivima za odabir brokera raznih naručitelja. U predmetnom slučaju, zbog navedenog, kao i zbog činjenice da se radi o traženoj standardnoj dokumentaciji koju je naručitelj tražio nismo imali problema sa zadanim rokovima, odnosno imali smo dovoljno vremena za prikupiti svu potrebnu dokumentaciju.“, odgovorili su iz Centar brokera na upit N1.

Suočili smo ih i sa sumnjom da su kriteriji takvi da idu upravo njima najviše u prilog, no oni to odbacuju.

„Ne slažemo se sa izjavom da je naša brokerska kuća u prednosti iz razloga što na pojedinim kriterijima nismo u mogućnosti ostvariti maksimalni broj bodova.“, odgovaraju iz Centar brokera, a nakon bodovanja koje će provesti tim ministra Vilija Beroša saznat ćemo jesu li ipak oni pobjednici.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!