N1 u posjedu nalaza: Slovenski stručnjaci objasnili o kakvom je tumoru riječ

Vijesti 06. svi 202218:39 > 18:40 1 komentar
Mirela Čavajda
N1 / Ivana Tomić

N1 je u posjedu nalaza iz Slovenije u kojima se navodi beba Mirele Čavajde, koja je u šestom mjesecu trudnoće, ima tumor. Liječnici su objasnili o kakvom je točno tumoru riječ.

“U području desne hemisfere supratentorijalno i infratentorijalno ekspanzivna tumorska tvorba 56x41x55 mm nepravilnih rubova s cističnim inkluzijama. CD rubno pozitivan. Tumorska tvorba potiskuje falsk cerebri te formira bilateralnu ventrikulomegaliju – 20mm obostrano. Verificira se u hidrocefalus. Mali mozak potisnut prema kaudalno. Ostatak vidljive anataomije tijela doima se uredan”, navodi se u nalazu koji je trudnica dobila u Zagrebu.

VEZANE VIJESTI

I u nalazu koji je Čavajda dobila u Zagrebu piše da je dijagnoza iznimno nepovoljna.

Svoje mišljenje o cijelom slučaju dali su i slovenski stručnjaci, a u nalazu iz Slovenije navodi se da je vidljiva tumorska formacija.

Slovenski su stručnjaci, na temelju snimke magnetskom rezonancom koja je napravljena u Hrvatskoj, u svojem nalazu zaključili da se najvjerojatnije radi o teratomu, rijetkom raku mozga koji se pojavljuje u jednom slučaju na milijun trudnoća. Prema opisu slovenskih stručnjaka, na snimci se jasno vide brojne lezije i ciste koje pritišću mozak.

O cijelom slučaju se danas oglasio i ministar zdravstva Vili Beroš koji je kazao da “liječnici misle da se dijete treba roditi i liječiti”.

“Kad je riječ o mjerama za ostvarivanje prava za odlučivanju o rađanju djece, u Zakonu se jasno navodi da je moguć prekid trudnoće i nakon 10. tjedna kad postoje specifični medicinski uvjeti – životna ugroženost majke ili čeda. Kad takva patologija u trudnoći postoji, u Hrvatskoj se može i mora provesti takav zahvat”, istaknuo je.

“Stručni stav je da bi trebalo pokušati liječiti dijete. Naravno da nitko ne garantira uspjeh liječenja”, poručio je ministar u petak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare