N1 u Tbilisiju: Ruse koji bježe od Putina Gruzijci ne dočekuju raširenih ruku

Vijesti 10. lis 202219:16 0 komentara
N1

N1 ekipa iz Gruzije donosi priče ruskih izbjeglica. Skoro 200 tisuća Rusa pobjeglo je u tu zemlju. 

Tisuće Rusa želi izbeći mobilizaciju za rat u Ukrajini i kako kažu, ne žele biti topovsko meso pa bježe u Gruziju. Na tisuće vojno sposobnih muškaraca dolaze u kolonama automobila, biciklima, a neki i pješače kilometrima do graničnog prijelaza. U Tbilisiju je i ekipa N1.

“Prema informacijama našeg veleposlanstva nema novih vijesti, i dalje dnevno ulazi 10 do 11 tisuća Rusa nakon što je Putin proglasio djelomičnu mobilizaciju. Nakon što je Rusija napala Ukrajinu, u Gruziju je dnevno počelo stizati šest-sedan situća Rusa”, javila je za Dnevnik N1 naša reporterka Iva Puljić Šego.

“Prema informacijama koje imamo, 70 posto ode ih dalje prema Armeniji, Turskoj, nekoj drugoj zemlji, a oko tri tisuće ih ostaje u Gruziji.  A Gruzijci ih ne dočekuju raširenih ruku. Odnosi dviju zemlje su loši, rane krvoprolića iz 2008. su još svježe. Čak ni Ruse koji bježe od Putina ne smatraju dobrodošlima”, kazala je Puljić Šego.

Rusi u Gruziju mogu bez ikakvih viza, ali samo na jednom graničnom prijelazu – Larsi – i ne mogu ući automobilima, već isključivo pješice.

A zbog velikog priljeva Rusa nastao je pravi ekonomski kaos – ojačala je njihova valuta, iznajmljeni su svi stanovi, poralasa je cijena nekretnina, gotovo je nemoguće nešto iznajmiti.

Ekipa N1 sutra ujutro bit će na graničnom prijelazu Larsi. Javljanja uživo Ive Puljić Šego gledajte u Novom danu i daljnjem programu N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!