Pupovac nije pozvao Milanovića na SNV-ov domjenak

Vijesti 04. sij 202309:30 0 komentara
N1

U danima kada Sabor, zbog ustavne stanke, još uvijek ne zasjeda, domjenak Srpskog narodnog vijeća u povodu pravoslavnog Božića godinama je glavni politički, pa i društveni događaj.

U petak se prvi put nakon tri godine domjenak SNV-a održava u velikom formatu, u Kristalnoj dvorani hotela Westin, a svoj su dolazak najavila i dva ministra iz Srbije, Ivica Dačić i Tomislav Žigmanov. Epidemija je onemogućila ovaj domjenak 2021., dok je prošle godine, uz restriktivne mjere koje su još bile na snazi, organiziran u prostorijama zagrebačke Pravoslavne gimnazije.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Dačić u jednom je televizijskom intervjuu neki dan otkrio da mu je sam predsjednik Aleksandar Vučić naložio da se poveže sa Žigmanovom i Pupovcem, kako bi se “malo odledilo odnose s Hrvatskom”.

S tom namjerom Dačić putuje u Zagreb, “bez ikakvog uvjerenja da ćemo sada jedni drugima promijeniti svijest i mišljenje”.

Od kada sredinom srpnja hrvatske vlasti nisu omogućile Vučiću da u privatnom aranžmanu posjeti mjesto nekadašnjeg ustaškog logora u Jasenovcu, odnosi između Beograda i Zagreba zaista su zamrznuti, ništa se na toj relaciji ne događa. Dačićeva gesta mogla bi stoga nešto pokrenuti, naročito zato što on djeluje u koordinaciji sa Žigmanovom, koji je u srbijanskoj vladi ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog. Kako jučer za Novi list rekao Milorad Pupovac, još nije definirano hoće li Dačić i Žigmanov imati i neke službene sastanke s članovima hrvatske Vlade ili će, pak, s njima eventualno s nogu porazgovarati u hotelu Westin. Jer, tamo će biti i premijer Andrej Plenković i više njegovih ministara, budući da je Pupovčeva stranka SDSS s tri saborska zastupnika bitna članica vladajuće koalicije.

“Idućih će se dana znati protokol boravka Dačića i Žigmanova u Zagrebu. Ne očekujemo, naravno, mi nekakva čuda od tog njihovog dolaska. Ono što očekujemo je obnova komunikacije Hrvatske i Srbije i da će onda ona postati kontinuirana. Jasno je da smo pritom svjesni svih ograničenja”, naglašava Milorad Pupovac.

Zoran Milanović bio je kao predsjednik SDP-a i potom u ulozi premijera čest gost na domjencima SNV-a. Ali, od kada je početkom 2020. pobijedio na predsjedničkim izborima, Milanović zaobilazi ovaj događaj. Premda mu je iz Srpskog narodnog vijeća i dalje stizala pozivnica, čak i prošle godine, u jeku predsjednikovog sukoba s Miloradom Pupovcem.

I Milanovićev prethodnik na Pantovčaku, Ivo Josipović, prolazio je konfliktno razdoblje s predsjednikom SNV-a, ali je na njegov domjenak slao barem svog izaslanika. Milanović ne čini niti to, on postupa kao da je trajno otpisao Pupovca. Plenkovićev koalicijski partner vjerojatno je zaključio da predsjednik sigurno ne bi ni u petak došao na domjenak, pa mu nije niti uputio pozivnicu.

“Očito da je za sve potrebno vrijeme, pa onda i za ovu situaciju s predsjednikom Republike”, rekao je Milorad Pupovac.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!