Povjerenstvo će tražiti dodatne dokumente prije odluke o izuzeću Novaković

Vijesti 22. sij 202111:59 > 16:28 0 komentara
N1

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa održava danas svoju 112. sjednicu.

Na dnevnom je redu sjednice, uz ostalo, postupanje vezano uz zahtjev premijera Plenkovića za izuzećem predsjednice povjerenstva Nataše Novaković.

Novaković nije sudjelovala sjednici dok je na dnevnom redu bila točka o njezinu izuzeću.

Četiri člana Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa odlučit će na nekoj od idućih sjednica može li predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković odlučivati u predmetu Agrokor i predmetu Mikulić. Na kraju današnje sjednice glasat će se koje sve dodatne dokumente od tijela i dužnosnika moraju tražiti da bi donijeli odluku.

“Povjerenstvo bez donošenja odluke o podnesenom zahtjevu ne bi moglo postupati. Sama predsjednica po zakonu bi odlučivala o svim članovima i radilo bi se o istovremenom odlučivanju o izuzeću gdje je opet smisleno postaviti pitanje pristranosti”, rekao je zamjenik predsjednice Povjerenstva u uvodu. Dio članova Povjerenstva iznio je svoje mišljenje.

VEZANE VIJESTI

“Bitno je istaknuti dio Ustavnog suda. Svrha odlučivanja o izuzeću je donošenje odluke o zahtjevu stranke za izuzeće predsjednice kako bi mogli donijeti meritornu odluku. Ovo nije nimalo ugodan zadatak. Između pravde i učinkovitosti pravo će se uvijek prikloniti ovom drugom. Nataša Novaković je nama nadređena osoba i moguće ubuduće nadređena i naš je zadatak složen, no smatram da ga trebamo riješiti tako da poštujemo odluku Ustavnog suda i odlučujemo na bazi objektivnih činjenica. Utvrđivanje treba biti detaljnije određeno nego kako je to određeno u očitovanju i u zahtjevu za izuzećem”, rekla je članica Vijeća.

“Drugačijeg sam mišljenja. Članovi Povjerenstva rade svoj posao i nisu u osobno vezanom odnosu. Imajući u vidu da se radi o kolektivnom tijelu i nijednu odluku ne može donijeti jedna osoba, pojedini član pošteđen je subjektivne odluke. Svaki pojedinac ima pravo na subjektivan stav, ali svoj posao moramo raditi objektivno. Moje mišljenje o situaciji u kojoj se Povjerenstvo nalazi, odluka Ustavnog suda nas je dovela u ovu situaciju. No, više je dilema nego uputa. Nije se vodilo računa o posljedicama koje ova odluka može implicirati. Nisu se precizno sagledale posljedice jer ne vjerujem da je želja bila onemogućiti rad ovog tijela”, dodala je druga članica.

“Bilo bi se lakše izuzeti, ali to bi značilo blokadu rada Povjerenstva. To bi imalo veće štete, nego da mi deklariramo spornost situacije”, rekao je zamjenik predsjednice Povjerenstva dodajući da će ipak sudjelovati u odluci pozivajući se na maksimalnu objektivnost.

Konstatirao je da postoji kvorum za odluku.

“Smatram da je Nataša Novaković dužna ukloniti sudjelovanje u svim pitanjima vezanim uz postupanje Vlade u vezi s krizom u Agrokoru”, čitao je tekst zahtjeva za izuzećem i dodao: “Novaković je bila povezana s organizacijom kojoj je bio predsjednik Ivica Todorić.

Sukladno navedenom smatram da postoje razlozi da se predsjednica Povjerenstva izuzme. Vezano uz situaciju vezanoj za davanje izjava na RTL televiziji 28. 10. 2019., unaprijed je izrazila svoje stajalište bez provjere postupka čime je prejudicirala odluku o redovitoj provjeri imovinske kartice, stoji u zahtjevu. Predsjednica Povjerenstva je prekršila odredbu jer je javno iznijela rezultate provjere zbog čega podnositelj smatra da se predsjednica treba izuzeti iz postupka.

Bilo bi primjereno dati mogućnost očitovanja predsjednici na svaki od zahtjeva. Radi točnosti podataka u zahtjevima Povjerenstvo treba izvršiti provjeru. Predlažem da se provjeri autentičnost izjava”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!