Na Institutu Ruđer Bošković znanstvenici na tragu kako spasiti usjeve od poplava

Vijesti 01. ruj 202316:43 1 komentar
Damir Spehar / PIXSELL

Znanstvenici Instituta Ruđer Bošković predstavili su u petak rezultate istraživanja koja su otkrila ulogu mikroorganizama u borbi protiv klimatskih izazova u poljoprivredi i predložili potencijalne bakterijske sojeve koji se mogu koristiti kao bio-cjepiva za oporavak usjeva nakon poplava.

Rezultati istraživanja u sklopu projekta PERSPIRE, koji je okupio multidisciplinarni tim znanstvenika s IRB-a, Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta J. J. Strossmayer iz Osijeka, pokazali su da dugotrajne poplave mijenjaju strukturu i aktivnosti mikrobne zajednice te utječu na rast i prirast biljaka, izvijestili su s ‘Ruđera’.

Koordinatorica projekta Ines Sviličić Petrić kazala je da je jedan od ciljeva istraživanja bio detektirati i karakterizirati mikroorganizme koji obavljaju svoje funkcije u tlu unatoč poplavnim okolišnim uvjetima, kako bih ih se potencijalno u budućnosti iskoristilo kao bio-cjepivo za oporavak i pomoć kulturama nakon poplavnih incidenata.

“Predložili smo 11 različitih sojeva bakterija koji imaju potencijal za razvoj bio-cjepiva za biljke u budućnosti. U daljnjim istraživanjima ovi se sojevi moraju testirati kao pojedinačne ili kao mješovite kulture kako bi mogli utvrditi koje specifične kulture je potrebno dodati u tlo kako bi pomogli biljci u određenom stadiju njezinog razvoja”, kazala je Ines Sviličić Petrić, nakon što je skrenula pažnju na podatke Europske agencije za okoliš o štetama u poljoprivredi u Hrvatskoj.

Prema tima podacima, Hrvatska je jedna od tri zemlje EU-a s najvećim udjelom šteta od ekstremnih klimatskih događaja u odnosu na BDP, pri čemu je kao ‘ranjiv’ definiran upravo poljoprivredni sektor, koji trpi neke od najvećih šteta ovakvih pojava.

Ravnatelj IRB-a David M. Smith čestitao je projektnom timu i kazao da projektni rezultati ne samo da doprinose znanstvenim saznanjima, već pružaju praktične smjernice zaštite našeg okoliša i održive poljoprivrede.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare