Na mandarinama već treći put otkriven štetni pesticid, ministrica priznaje: “Brojni su problemi”

Vijesti 29. stu 202314:30 3 komentara
Zvonimir Barisin/PIXSELL

Nakon što se već pokazalo da proizvođači neretvanski mandarina ove godine zbrajaju štetu koju im nanijela sredozemna voćna muha, proizvođači su došli u nove probleme nakon što je i treći put u voću otkriven nedopušteni pesticid klorpirifos.

Proizvođači i otkupljivači mandarina s područja Neretve upozoravaju od početka godine na važnost suzbijanja nametnika voćne muhe, no šteta je nastala i na kraju berbe iznosi više od tri milijuna eura. Ministarstvo poljoprivrede će nakon stručne procjene i utvrđivanja uzroka i razmjera štete razmotriti program pomoći proizvođačima mandarina, najavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković prošli tjedan.

I dok se uzgajivači bore s otkupnim cijenama i problemom sitne mandarine, neki su štetu nanijeli korištenjem zabranjenih pesticida.

Kako je prenijela Danica, Europska agencije za sigurnost hrane objavila je da je štetni pesticid otkriven u mandarinama neretvanskog proizvođača koje su završile na tržištu Bosne i Hercegovine. Radi se o klorpirifosu koji je otkriven službenom kontrolom na tržištu.

Uzorak je uzet još 20. studenoga, a nakon nalaza Hrvatska je odmah o svemu izvijestila službena tijela u BiH. Osim toga, uništene su sve mandarine proizvođača koji je koristio sporni pesticid, inače već godinama zabranjen na tržištu EU-a.

Ministrica: Brojni su problemi

Ministrica Vučković komentirala je činjenicu da je na mandarinama već treći put pronađen sporni pesticid.

“Ogroman broj uzoraka, koliko znam, negativan je na bilo koje nedozvoljeno zaštitno sredstvo. Doista se ogroman dio proizvođača u svim sektorima pridržava propisanih mjera i radi ispravno.

Proizvođači neretvanske mandarine se ove godine suočavaju s brojnim problemima. To ćemo riješiti ako idemo u smjeru udruživanja, jačanja pregovaračke snage, provođenja sanitarnih mjera, produljivanja sezone itd. Osim toga, situacija je zavrijedila našu pažnju i pokušaj kratkoročne pomoći”, rekla je Vučković.

Što je klorpirifos?

Klorpirifos je na području EU-a, dakle i u Hrvatskoj, potpuno zabranjen u travnju 2020. godine. Brojne studije pokazale su kako izloženost tom pesticidu može utjecati na neurološki razvoj djece te oštetiti još nerođeno dijete.

Studije i epidemiološki nalazi povezuju ga i s poremećajima u razvoju mozga, hiperaktivnošću, zaostajanjem u rastu, smanjenim kvocijentom inteligencije, navodi se u odluci Europske komisije o zabrani njegove upotrebe.

Klorpirifos je potpuno zabranjen u RH zbog dokazane gentoksičnosti i neurotoksičnosti i pesticidi koji ga sadrže, ne smiju se uopće koristiti u poljoprivrednoj proizvodnji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare