Na nogometnoj utakmici u Zagrebu zastava Reicha, o svemu se oglasila i policija

Luka Stanzl/PIXSELL

Novinar Deutsche Wellea Srećko Matić prenio je zanimljiv detalj s nogometne utakmice u Zagrebu gdje se među navijačima Rudeša pojavila zastava Reicha sa simbolom 88, koji označava odanost Adolfu Hitleru i popularan je u njemačkim ekstremno desnim krugovima. O svemu se oglasila i PU zagrebačka.

Na nogometnoj utakmici 5. kola HNL-a između NK Rudeš i HNK Hajduk, odigranoj u nedjelju, 20. kolovoza, među navijačima Rudeša se pojavila zastava Reicha, sa simbolom 88. Ovo je popularan simbol u neonacističkim krugovima i znači “Heil Hitler” (8. slovo abecede je H, a 88 je kod za Heil Hitler), napisao je Matić.

O tome smo pitali zagrebačku policiju koja je obavijestila da su policijski službenici prije, za vrijeme i nakon osiguranja javnog okupljanja poduzimali niz operativnih mjera i radnji u njihovoj nadležnosti kako bi ostvarili sigurnosne uvjete za neometano održavanje javnog okupljanja.

Kako doznajemo, poduzet će sve mjere da istraže sve o tom transparentu.

“Osiguranje utakmice proteklo je bez sigurnosnih izgreda, nakon čega je uslijedio razilazak posjetitelja. Također, tijekom osiguravanja uže i šire zone mjesta održavanja javnog okupljanja nisu zabilježeni negativni sigurnosni događaji, oštećenja imovine ni ozljeđivanje osoba, dok je u službene prostorije privedena jedna osoba i to zbog alkoholiziranosti prilikom ulaska na stadion. Policija je na dan odigravanja utakmice, sukladno članku 79. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima – prije, za vrijeme odigravanja i nakon završetka utakmice – audio i video snimala te fotografirala javno okupljanje i javna mjesta na stadionu te prilaznim pravcima, a za naknadno uočena protupravna ponašanja, kao i za slučaj koji navodite, na osnovu snimaka i fotografija poduzet će sve mjere i radnje radi utvrđivanja identiteta počinitelja te sankcioniranja sukladno važećim zakonskim propisima”, naveli su iz Policijske uprave.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.