Na sudu 27 prijedloga za stečajeve tvrtki povezanih s Brodosplitom

Vijesti 04. tra 202216:35 0 komentara
Ivo Cagalj/PIXSELL

Splitski Trgovački sud zaprimio je ukupno 27 prijedloga za otvaranje stečajnih postupaka nad društvima koja su povezana s Brodograđevnom industrijom Split, doznaje Hina na tom sudu.

Od tih 27 prijedloga dva su odbačena jer “ne postoje presumpcije postojanja stečajnih razloga”, kazali su na sudu.

Predsjednica suda Franka Buzov je za Hinu potvrdila da su za 23 društva pokrenuti postupci radi utvrđivanja uvjeta za otvaranje stečajnih postupaka te su u odnosu na njih 12 održana ročišta radi očitovanja o prijedlozima za otvaranje stečajnih postupaka od kojih su četiri ročišta odgođena za 45 dana, a u odnosu na njih osam su određene mjere osiguranja i imenovani privremeni stečajni upravitelji.

VEZANE VIJESTI

“U odnosu na 11 društava zakazana su ročišta radi očitovanja o prijedlozima za otvaranje stečajnih postupaka za 6. travnja, dok će se uskoro i za dva preostala društva u odnosu na koje su prijedlozi nedavno zaprimljeni, pokrenuti postupak i zakazati ročište”, poručila je Buzov.

Hina doznaje da je otvaranje stečaja nad tim tvrtkama silom zakona predložila Financijska agencija (FINA) nakon što je utvrdila da imaju neplaćena dugovanja starija od 120 dana. ​Među tvrtkama za koje se traži otvaranje stečaja su tvrtke “Oblaganje” s 23 zaposlena, “Strojna obrada metala” s 36 zaposlenih, tvrtka Održavanje strojeva koja zapošljava 57 radnika te brojne druge.

U Brodosplitu su za Hinu rekli da dio njihovih društava ima dug prema državi za poreze i doprinose u iznosu od oko 30 milijuna kuna. Kažu da su državi predlagali nagodbu kojom bi se taj dug prebio s njihovim potraživanjem od države za neopravdano ovršeno javno davanje-koncesijsku naknadu za razdoblje prije preuzimanja. Sukladno planu restruktuiranja drže kako nisu dužni plaćati stare dugove brodogradilišta, te dodaju da im je od države prilikom kupoprodajnog ugovora pisano potvrđeno da dugova nema, no ipak su ih ovršili za iznos za tada otprilike 24 milijuna kuna s kamatama od preko 30 milijuna kuna.

VEZANE VIJESTI

“Predložili smo nagodbu gdje odustajemo od isplate planom restruktuiranja dodijeljenih potpora od 121 milijuna kuna po osnovi otpisa javnih davanja tijekom restrukturiranja, ali barem tražimo da nam se vrate potpuno neopravdano ovršena sredstva iz godina prije preuzimanja Brodosplita, s kamatama, i to još tako da time zatvorimo dug naših društava prema državi, a koja smo održavali na životu u vrijeme covid krize i očuvali do sada sva radna mjesta”, poručio je predsjednik uprave Brodosplita Tomislav Debeljak.

Inače, u petak su u Brodosplitu radila 272 radnika, uglavnom u odjelu projektiranja, a danas je u tamo ukupno 515 radnika koji su nastavili raditi na poslovima na kojima imaju osigurano financiranje, a to su četiri obalno-ophodna broda, “zero-emission” jedrenjak s nultom emisijom ispušnih plinova i nedovršeni chemical tanker koji je dotegljen iz Brodotrogira i za stranog naručitelja se dovršava u Brodosplitu.

S prvim danom travnja na čekanje je kući poslano oko 1500 radnika jer je došlo do problema s financiranjem završetka dvaju brodova, te sankcionirane ruske VTB banke koja mu je blokirala 60 milijuna eura kredita.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!