Na tri dana zaustavljeno cijepljenje u Zagrebu!

Vijesti 31. lis 202111:21 1 komentar
Igor Kralj/PIXSELL

Taman kada se interes građana za cijepljenje ponovno povećao, zagrebački cijepni punktovi su zatvoreni.

Svi cijepni punktovi u Zagrebu zatvoreni su do utorka kada završava produženi vikend zbog blagdana Svih svetih, koji pada u ponedjeljak.

Cijepljenje tako nije bilo moguće ni u subotu, a iz HZJZ-a su za Jutarnji list rekli kako je vikendom slab interes za cijepljenje, pa ih ne čudi odluka o zatvaranju cijepnih punktova, unatoč povećanom interesu. Ne vjeruju da bi se građani željeli cijepiti baš u nedjelju ili za blagdan.

Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, pak, nije stigao odgovor na službeni upit o zatvaranju cijepnih punktova.

U nekim hrvatskim gradovima moguće je cijepljenje i vikendom, ali iz HZJZ-a objašnjavaju kako se ne radi o njihovoj službenoj uputi ili preporuci.

“Županije i gradovi sami procjenjuju hoće li vikendom organizirati cijepljenje što najviše ovisi o njihovim resursima i zainteresiranosti ljudi koji tamo žive” objašnjavaju iz Zavoda i dodaju kako cjepiva ima dovoljno za sve zainteresirane.

Grad Zagreb je najavio da od 2. studenog punktovi za cijepljenje na Velesajmu više neće biti u 6., već u 8. i 9. paviljonu, Jutarnji piše i kako se već radi na premještanju u grijane paviljone.

“Termini cijepljenja prema javnom pozivu odvijaju se prema sljedećem rasporedu: ponedjeljkom, srijedom i petkom od 8 do 12 sati te utorkom i četvrtkom od 14,30 do 19 sati”, stoji na službenim stranicama Grada Zagreba. Osim toga, nastavak cijepljenja prvom dozom i docjepljivanje odvija se utorkom, četvrtkom i petkom, a imunokompromitirane osobe treću dozu mogu dobiti ponedjeljkom i srijedom.

U Splitu nastavljeno cijepljenje

Splićani se, pak, protiv koronavirusa mogu cijepiti i tijekom vikenda i blagdana Svih svetih. Na stranicama županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, svi oni građani koji su zainteresirani primiti cjepivo protiv covida-19 mogu doći u zgradu Higijenskog u Vukovarskoj ulici broj 46 te doći po “svoju dozu” u subotu, nedjelju i na blagdan Svih svetih, 8 do 12 sati. Nikakva prethodna najava nije potrebna, osim što osobe moraju imati važeću zdravstvenu iskaznicu.

“Ujedno, svakog radnog dana između 8 i 18 sati na raspolaganju smo građanima za cijepljenje u našoj ustanovi”, rekla je dr. Diana Nonković, specijalistica epidemiologije i voditeljica Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti u spomenutoj županijskoj zdravstvenoj ustanovi.

I u Primorsko-goranskoj se može cijepiti

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije cijelo vrijeme moguće je cijepiti se i vikendom, subotom od 8 do 15 sati, a nedjeljom od 10 do 15. To se, prema riječima ravnatelja Vladimira Mićovića, uglavnom koristilo za hitne slučajeve, recimo kada pomorci trebaju primiti drugu dozu zbog odlaska na brod, ali vikendom se, kaže, mogu cijepiti i svi građani koji to žele.

“U petak i četvrtak imali smo 700-800 ljudi, dok je do tjedna prije prosjek bio 400-injak. Dakle, interes se udvostručio pa uvodimo i popodnevnu smjenu određenim danima. Iako ima i starijih, pretežno se ovoga puta radi o mlađim ljudima”, rekao je Mićović.

U nekim drugim županijama, poput Karlovačke, organiziranih cijepnih punktova više nema. Cijepiti se može kod obiteljskog liječnika i u nekoliko ljekarni u njihovo uredovno radno vrijeme – dakle, radnim danom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare