Načelnik Rakovice: Kad Istra nema vode, svi su na nogama. Mi nemamo desetljećima

Vijesti 19. srp 202218:37 > 23:08 4 komentara
N1

Zbog naglog pada razine vode u vodospremi Lisini, iz koje se opskrbljuje rakovički vodovod, načelnik općine Rakovica Mihovil Bićanić donio je u utorak odluku o redukciji vode u tome mjestu, a pozvao je državu da počnu radovi na novome, 22 kilometra dugom dobavnom pravcu vode iz Ličke Jasenice.

Načelnik Bićanić donio je odluku o redukciji vode danas od 12,30 do 17 sati, a u Rakovici su inače uobičajne noćne redukcije vode. Da bi se dovozila voda i punila vodosprema Lisina, prije je osigurana je cisterna iz Robnih rezervi, a danas i jedna iz karlovačke Javne vatrogasne postrojbe.

PROČITAJTE JOŠ

S Mihovilom Bićanićem razgovarali smo za Dnevnik N1 o problemu nestašice vode s kojim se njegova općina suočava.

“Zahvaljujem se dečkima iz Komunalca i vatrogascima koji su stalno na terenu, rješavaju probleme, donose cisterne s vodom…

Naš dobavni pravac može isporučiti 22 litre vode u sekundi. No danas kada smo u 17 sati pustili vodu imali smo potrošnju od 41.5 litara u sekundi. Mi se dovodimo u situaciju da ostanemo potpuno bez vode, pa kada nam voda dođe do kritične razine, zaključili smo da je bolje da na nekoliko sati bolje zatvorimo vodu, kako bismo nekoliko dana kasnije vodu imali”, rekao je Bićanić.

Mi se već 20 godina borimo s ovim problemom, istaknuo je.

“Hrvatske vode bušile su 12 rupa u kojima nisu pronašli vodu. Mi nemamo izdašnih izvora koji bi opskrbili cijelu općinu. Prije dvije godine smo završili koncepcijsko rješenje za vodu iz Nacionalnog parka. No, nama je dosta projekata koji se isprojektiraju i završe u ladici. U zadnjih se nekoliko godina pokreću aktivnosti, ali dugo godina se na rješavanju problema nije radilo”, kazao je Bićanić.

Njegova općina broji 2225 stanovnika, dok ih je ljeti, zbog priljeva turista, 7000. Prema članku na koji je naišao, kaže, problem s nestašicom vode njegova općina ima od 1951. godine.

“Začuđuje me čuđenje ljudi što se borimo s ovim problemom danas. Kada je do ovog problema došlo u Istri, svi su se digli na noge”, kazao je Bićanić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare