Nacionalni ispiti: Učenici dobri u jezicima, najviše jedinica u ovom predmetu

Vijesti 21. lip 202311:34 4 komentara
Matija Habljak/PIXSELL

Objavljeni su prvi skupni rezultati nacionalnih ispita koje su pisali svi osmaši ove školske godine te reprezentativni uzorak učenika četvrtih razreda.

Rezultati su pokazali da osmaši ispite iz stranih jezika rješavaju bolje od Hrvatskog jezika, a najviše jedinica bilo je na Povijesti i Fizici.

Pojedinačne ocjene i rezultati na razini škola bit će objavljeni 20. lipnja u e-Dnevniku te posebnoj CARNET aplikaciji, javlja portal Srednja.hr. Upute za pregled rezultata nacionalnih ispita možete pronaći OVDJE.

Osmaši su tako pisali nacionalne ispite iz osam predmeta – Hrvatskog, prvog stranog jezika, Matematike, Biologije, Kemije, Fizike, Geografije i Povijesti.

Na ispitu iz Hrvatskog jezika najviše je učenika, njih 37,1 posto, dobilo trojku. Gotovo trećina dobila je četvorku, peticu je dobilo samo šest posto, a jedinicu 2,4 posto učenika. Strane jezike, Engleski i Njemački, osmaši su napisali bolje nego materinski jezik. Tako je iz Engleskog peticu dobila trećina osmaša, dok je druga trećina dobila četvorku. Njemački jezik pisalo je gotovo tri tisuće osmaša, a čak trećina je na tom ispitu dobila peticu.

NCVVO
NCVVO
NCVVO

Najčešća ocjena na Matematici bila je dvojka koju je dobilo 39,2 posto osmaša, prenosi Srednja.hr.

Na Biologiji je jedinicu dobilo 12 posto osmaša, a peticu samo 0,4 posto osmaša. Rezultati na Kemiji nešto su bolji jer je upola manje dvojki nego na Biologiji. No, na Fizici je zato jedinicu dobilo 16 posto osmaša, dvojku 45,9 posto, a peticu samo 3,3 posto osmaša.

NCVVO

Na društvenim predmetima osmaši su najčešće dobivali dvojku. Tako je dvojku iz Geografije dobilo 45,1 posto osmaša, a jedinicu 15,1 posto. Povijest je predmet na kojem su osmaši dobili najviše jedinica – manje od 20 posto točnih odgovora imalo je 22,7 posto učenika. Na Povijesti je i najmanje petica, samo 0,1 posto, a dvojku je na tom ispitu dobilo više od polovine pristupnika.

NCVVO

Ispiti učenika četvrtih razreda nisu se vrednovali ocjenama, nego kategorijama – ispod osnovne razine, osnovna razina, srednja razina i napredna razina.

Na Hrvatskom jeziku najviše četvrtaša, njih 55,5 posto, bilo je u osnovnoj razini znanja, dok u naprednu spada 2,9 posto učenika. Rezultati iz Matematike nešto su bolji jer je ispod osnovne razine samo 0,6 posto četvrtaša, dok u srednju kategoriju spada njih 60,3 posto. U naprednoj razini Matematike je 17,6 posto četvrtaša. Četvrtaši su rješavali i ispit Prirode i društva gdje je njih 69,2 posto srednje razine postignuća, ispod osnovne razine je 0,7 posto učenika, dok je napredno 6,4 posto učenika.

Nacionalne ispite učenici četvrtog i osmog razreda pisat će i sljedeće školske godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare