Uhlir: Bandić i HNS bili su u lošoj simbiozi. Jest da smo stekli iskustva…

Vijesti 19. velj 202113:19 > 15:14 2 komentara
Željko Uhlir
N1

Kandidat HNS-a za gradonačelnika Zagreba i državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine Željko Uhlir bio je gost N1 Studija uživo i govorio o razlozima kandidature za mjesto zagrebačkog gradonačelnika, kao i općenito o stanju u Zagrebu.

Uhlir je kazao kako odluke o kandidaturi ne dolaze preko noći i kako je to dosta kuhalo. Na samu kandidaturu potaknula ga je situacija u Gradu Zagrebu, kaže.

“Dvadeset godina imamo takvo stanje da  Grad Zagreb propada u svakom smislu. Ovo što se događa zadnjih godinu dana, nesnalaženje s obnovom nakon potresa me potkanulo na ideju da krenem u natjecanje za gradonačelnika Zagreba”, rekao je Uhlir.

Situacija u HNS-u

Kaže kako se možda na prvi pogled čini da je situacija u HNS-u loša, ali tvrdi da je njihova infrastruktura i dalje jaka. “Naše podružnice funkcioniraju. Izabrali smo nova vodstva i spremni smo izaći na lokalne izbore. Nismo ni s kime koalirali da bismo ušli u Sabor i osvojili mandat. Tijekom vremena stranke prolaze kroz različite faze. Samostalno smo ušli u Sabor nakon tri cijepanja u stranci, mislim da je to uspjeh”, kazao je.

VEZANE VIJESTI

Komentirao je i fazu u kojoj je HNS bio u koaliciji s Milanom Bandićem na gradskoj razini u Zagrebu.

“Bila je to jedna faza zagrebačke koalicije, međutim to je bila loša simbioza. Jest da smo stekli iskustva i da sam ja kao pročelnik ureda za imovinu napravio velike stvari za Grad Zagreb”, ističe.

“U mom mandatu je nastalo 2000 stanova, dakle POS-ove zgrade u Španskom. Novi Zagreb je mojom zaslugom dobio Avenue Mall. Prvo kvalitetno izvješće o stanju imovine je napravljeno u mom mandatu. To su velike stvari”, pohvalio se Uhlir.

Kaže kako Bandić nije bio dobar gradonačelnik odmah drugi dan nakon što je primio lentu gradonačelnika.

“On je odmah nakon što je sjeo u gradonačelničku fotelju, potrgao koalicijski sporazum. Moram podsjetiti javnost da je Bandić vodio dva službenička suda protiv mene kao pročelnika jer nisam hito slušati naloge kakve izdaje i danas”, rekao je Uhlir.

On je odmah nakon što je sjeo u gradonačelničku fotelju, potrgao koalicijski sporazum. Moram podsjetiti javnost da je Bandić vodio dva službenička suda protiv mene kao pročelnika jer nisam hito slušati naloge kakve izdaje i danas”, ističe.

Vođenje Zagreba i kampanja

Uhlir smatra kako zbog sukoba na dnevnoj bazi i nerazumijevanja kako treba voditi Grad Zagreb, stanje više nije održivo.

“Nadam se da nema više nijednog građanina koji bi pohvalio ono što Bandić radi u Gradu Zagrebu”, naglašava.

Na pitanje zašto usprkos tome Bandić već 20 godina vodi grad, odgovara: “Često puta kod populista posebno, građani imaju posla s iluzijom. Nemaju stvarnu sliku onoga što se događa. Izlaznost građana Zagreba na izbore je još jedan pokazatelj. Ako 30 posto građana izlazi na izbore, oni na taj način pokazuju nezadovoljstvo.

Kolege u HNS-u u njemu su, kaže Uhlir, prepoznali njegovo veliko iskustvo.

“Preko 30 godina se bavim inženjerskim državničkim poslom na lokalnoj razini. Na državnoj razini sam već tri mandata državni tajnik ili zamjenik ministra. Imamo veliko iskustvo po pitanju organizacije i upravljanje. Mi trebamo Grad Zagreb organizirati i izvući iz situacije u kojoj se našao”, rekao je Uhlir.

O kandidatima drugih stranaka za gradonačelnika Zagreba kaže da nitko od njih nema toliko iskustva da bi se uhvatio vođenja Grada Zagreba.

“Grad Zagreb već nekoliko godina ima minus od milijardu kuna. 2018. se srušio Most u Genovi. Od tada koristim svaku priliku da podsjetim Grad Zagreb i pisanim putem i nalozima i podsjećanjima na zakonske obaveze – održavanje, izrada planova održavanja i upravljanja mostnim konstrukcijama. Sve to se Grad Zagreb, odnosno njegov gradonačelnik oglušuje. Ništa ga to ne zanima. 2016. godine je inspektor bio na Mostu Slobode, koji je hitno naredio striktne i neodložne radove sanacije jer most hrđa i propada. Na Mostu mladosti teška oštećenja u betonskoj konstrukciji su utvrđena 2017. godine”, objašnjava.

Za sve što govori, kaže, upotrebljava svoje iskustvo. “Moje iskustvo govori da je ovo što se radi u Gradu Zagrebu izuzetno loše”, kazao je Uhlir.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare