Nađi: Ukidanje prireza nije populističko obećanje

Vijesti 27. sij 202121:32 > 22:56

Je li nerealno njegovo predizborno obećanje da će Zagrepčanima ukinuti prirez? Zašto je bio protiv toga da država sudjeluje u obnovi Zagreba? Tko financira njegovu kampanju i tko stoji iza njegove kandidature? Na ta, ali i brojna druga pitanja, u Pressingu je odgovorio Davor Nađi, predsjednik stranke Fokus i kandidat za gradonačelnika Zagreba.

Na pitanje je li se šest mjeseci prije lokalnih izbora preselio u Zagreb samo zato da bi se mogao kandidirati za gradonačelnika glavnog grada, Nađi kaže kako je u Svetoj Nedelji realizirao gotovo sve što je htio, a da se preseljenje poklopilo i s događajem u privatnom životu.

“Preseljenje se poklopilo i sa zarukama, pa obiteljski život planiram nastaviti u Zagrebu. Dao sam ostavku na mjesto zamjenika gradonačelnika u Svetoj Nedelji i preselio se u Zagreb”, rekao je Davor Nađi.

Kaže kako je kroz privatni sektor stekao znanja koja smatra da bi Zagrebu dobro došla. “Zato sam krenuo u kandidaturu. U kandidaturu bih išao svakako, neovisno o tome što sam postao saborski zastupnik”, rekao je Nađi.

Smatra da mu je iskustvo rada u Svetoj Nedelji velika prednost u odnosu na druge pretendente na gradonačelničko mjesto.

PROČITAJTE JOŠ

“Osim Bandića, za kojeg znamo kakve su prakse upravljanja gradovima, jedino ja imam iskustvo upravljanja gradom. Netko bi rekao malim gradom, ali on udara puno više od svoje kategorije, te gradom koji uspoređuju sa Zagrebom i županijskim središtima. Sv. Nedelja ima više radnih mjesta nego što im treba, pa građani i iz okolnih mjesta, te Zagreba, rade u Sv. Nedelji. Ako je meni prevelik zalogaj, što je tek drugima? Zagreb boljeg izazivača Milanu Bandiću nema”, rekao je Nađi.

Kazao je kako njegov program zvuči populistički ako se ne gleda proračun Zagreba.

“Ukidanje prireza nije populističko obećanje. Prirez je milijardu kuna godišnje, a proračun je 14 milijardi kuna. Prostor za racionalizaciju je velik jer su samo plaće pet milijardi kuna. Štedio bih na masi plaće, materijalnim rashodima, subvencijama i transparentnim javnim nabavama – samo žičara je tri puta premašila budžet”, rekao je Nađi, koji je naglasio kako je u Svetoj Nedelji ukinut prirez.

“Uštede koje planiramo su tri milijarde kuna, pa i ukidanje prireza nije tako ogroman minus. Proračun za 2022-2023. godinu uključuje i vraćanje dospjelih obveza”, rekao je Nađi i kaže da on planira uštede na rashodovnoj strani proračuna.

Treba se riješiti nepotrebnih radnih mjesta

“Populizam je uzeti više kroz poreze i dijeliti kroz subvencije. Populizam nije ostaviti građanima njihov novac. Ako gledamo prosječnu zagrebačku plaću, stanovnik Zagreba bi godišnje uštedio 2500 kuna. Ne bih išao u smanjenje plaća nego otpuštanje onih kojima tamo nije mjesto. Zadnjih godina bilo je more političkih zapošljavanja, pa se i u Saboru time trgovalo.

Treba pogledati sistematizaciju radnih mjesta, i vidjeti koja nisu potrebna – ako imate dva tajnika i asistenta, bar su dva mjesta viška. Za druge treba napraviti dublju analizu, postaviti metode mjerenja rada i vidjeti tko radi a tko ne. Treba i neke usluge digitalizirati i time pružiti građanima bolju uslugu i uštedjeti. Treba smanjiti i Holding. Dok pucaju toplovodne cijevi, grad Zagreb bavi se plakatiranjem i plakatnim mjestima u Zagreb plakatu. Zagreb plakat treba biti poduzeće na tržištu”, rekao je Nađi.

Njegove plakate u Zagrebu financira stranka Fokus, a plakati nisu na mjestima Zagreb plakata.

“Iz principa ne želim zakupljivati mjesta Zagreb plakata jer je to simbol nelojalne konkurencije privatnom sektoru”, rekao je Nađi.

U Zagrebu bi ukinuo prirez

Kazao je kako je mit da je ukidanje prireza u Zagrebu nemoguće.

“To su mitovi koje šire organizirani simpatizeri mojih političkih protivnika, koji se boje priznati da je naš potez u Sv. Nedelji dobra stvar. Tvrdnja da Sv. Nedelja živi od Zagreba nije točna.

Zagreb ima veće troškove prvenstveno jer gradska uprava radi loše. Naslagalo se svačega u gradskoj administraciji, Holdingu, glasovi se kupuju i zato grad ima visoke troškove. Veličina bi grada samo trebala pomoći. Gradski prijevoz postaje profitabilniji, kao i odvoz otpada što je broj stanovnika veći.

Broj stanovnika spušta troškove. Kamion za otpad u Zagrebu stalno skuplja otpad, a u Sv. Nedelji ima praznog hoda. Zagreb ima komparativne prednosti, glavni je grad i nizu institucija se centri nalaze tu i novac koji se zaradi o trošku državnog proračuna troši se u Zagrebu”, istaknuo je Davor Nađi.

Potres: Obnavljati beskamatnim kreditima, socijalnim slučajima kredit oprostiti

Kaže kako iz njegove stranke nisu rekli da država ne bi trebala obnavljati javnu infrastrukturu, škole, bolnice…

PROČITAJTE JOŠ

“Govorili smo da ipak i vlasnici nekretnina trebaju podnijeti dio odgovornosti, ako nisu održavali, i da netko s više nekretnina nije socijalni slučaj. Mi smo za to da se u prvom koraku daju svima beskamatni krediti preko HBOR-a, umanjeni za PDV, i da se odmah krene u obnovu. Potom onome tko je socijalni slučaj se taj kredit oprašta.

Naš je model od početka takav. Jedan je dio samo obnova, drugi se i kasnije rješava. No u obnovi se ne rješavaju dva problema – konzervatori koji nisu dozvoljavali obnovu ili su bili preskupi, te imovinsko-pravni odnosi. Ti problemi nisu riješeni ovim rješenjem”, rekao je Nađi.

Vanđelić Zagrebu pomoći može radom na čelu Fonda za obnovu

Na pitanje što misli o tome da Damir Vanđelić bude HDZ-ov kandidat, kaže:

“Kada on objavi, objavio je. Postavlja se pitanje, ako stvarno želi pomoći Zgrebu – sada je načelu Fonda koji pomaže Zagrebu, a onda bi pobjegao s te funkcije i postao gradonačelnik? To je s HDZ-om standardno, glorificirali su Sanadera, Plenkovića… Tko god da im bude kandidat, priča će biti skoro ista. Tko god bude njihov kandidat građani će prokljuviti tu priču i znati o čemu se radi. Dva puta im je prošla fora, treći put neće”, rekao je Nađi.

Tomislav Tomašević, kaže, nema iskustvo kakvo on ima.

“On je dobar aktivist, vjerujem da je pošten i ima dobre namjere. No koje su njegove kompetencije?”, upitao je Nađi.

Novinar mu je kazao kako je Tomašević napisao ekspertizu o zaštiti okoliša, te je radio na modelu upravljanja gradova.

“Nije bio na izvršnoj funkciji, na čelu nekog sustava. Kada sam dolazio na poziciju u Sv. Nedelju nisam imao određeni set kompetencija, ali ostvarili smo dobar napredak jer smo imali dobar tim”, rekao je Nađi, te upitao: “Ima li Zagreb još četiri godine da netko uči upravljati njime?”

Bandićeva ostavština je korupcija

Na pitanje ide li velik broj kandidata u korist Milanu Bandiću odgovara kako ne misli da će Bandić dobro proći na izborima.

“Utrka za gradonačelnika s razlogom ima dva kruga. Mislim da je više kandidata dobro, da građani imaju veći izbor. Pitanje je hoće li Bandić ući u drugi krug ako mu rejting nastavi padati.

Bandićeva ostavština je korupcija, a potom veliki dugovi i strašno loša infrastruktura. Na pamet mi, kao dobro, padaju stvari koje su se same od sebe događale po inerciji. Da je nešto bilo stvarno dobro i njegova zasluga – ne mogu se sjetiti”, rekao je Nađi.

Željeznička pruga u centru – kako bi riješio, podzemno, nadzemno…?

“Sadašnje stanje nije dobro, nešto treba mijenjati. Zagrebu treba i dobra povezanost sa zračnom lukom, ali ne znam je li to tramvaj. Pitanje prometa treba sagledati šire, ne jedno pitanje po jedno”, rekao je Nađi.

Manhattan na Velesajmu nije bio dobro napravljen, kaže, ali da se taj prostor treba iskoristiti i to za otvaranje radnih mjesta. “Tamo se nešto treba napraviti”, kaže Nađi, a jedan od važnih projekata je i bolnica u Blatu.

“U naredne četiri godine se neke stvari mogu bar započeti. Ako se sada ne krene, kada bude jedno izuzetno izdašno razdoblje financijsko u EU, izgubit ćemo jednu ozbiljnu priliku. Ta se prilika vjerojatno neće ponoviti”, rekao je Nađi.

Kazao je kako neće zaposliti nikoga od članova stranke, jer to šalje izuzetno lošu poruku. Stranka Fokus, s njim kao kandidatom, kaže, na izbore izlazi samostalno.

“Na izborima za koje sa kandidiram cilj je pobijediti. No, Skupština je od velike važnosti, jer može u velikoj mjeri kontrolirati rad gradonačelnika”, rekao je Davor Nađi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.