Nagodba Vlade i banaka: “Sigurno su obećali bankama nešto ili osigurali ustupke”

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Komunikacijski konzultant Marko Rakar u Novom je danu komentirao nedavne najave o rekonstrukciji Vlade otkrivajući tko bi sve mogao doživjeti smjenu, a osvrnuo se i na odnos Vlade i banaka te podizanje cijena proizvoda.

Govoreći o nagodbi Vlade i banaka vezano uz konverziju kredita u švicarskim francima, Marko Rakar je rekao da se ne slaže s tim da bi ti dokumenti trebali biti tajni:

“Pokrenuta je bila arbitraža, ali u pokušaju da se izbjegne postupak i očigledna katastrofa za Vladu, napravili su nagodbu.

S istim argumentom su tu nagodbu odlučili proglasiti tajnom, pitanje je li normalno da u modernom demokratskom društvu sporazum tog tipa bude tajan ako ima javne posljedice na građane. Ja smatram da ne može biti tajan i da Vlada mora objaviti taj dokument.

On će prije ili kasnije izroniti. Jedini razlog zašto Vlada sad skriva sadržaj ugovora je zato što su obećali bankama nešto ili osigurali ustupke na koje imaju utjecaja. Ako nema direktne monetarne odštete prema bankama, a Ministarstvo je jasno reklo da ništa nisu platili, ne znači da nisu oslobodili banke nekog troška ili im obećali neki zakon.”

Cijeli razgovor pročitajte OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.