Nagrada “Financial Timesa”: Hrvatska županija pomela konkurenciju po 4. put

Vijesti 16. ožu 202214:36 > 14:38 0 komentara
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

 Međimurska županija četvrti je put dobila nagradu jednog od najuglednijih svjetskih ekonomskih časopisa "Financial Timesa", u konkurenciji 160 velikih i manjih regija i više od 350 gradova Europske unije, "Europske regije budućnosti 2022./2023.", a za župana Posavca ta nagrada nije došla slučajno.

Župan Matija Posavec, kojem je nagrada uručena u utorak u Cannesu, rekao je u srijedu na konferenciji za novinare da je Međimurje prepoznato kao jedno od najpogodnijih područja za uspješno poslovanje u Europi zahvaljujući, među ostalim, sustavu koji povezuje gospodarstvo i obrazovanje.

To je nagrada ponosnog Međimurja koja sublimira sve one vrijednosti utkane u karakter naših ljudi, koji su vrijedni, produktivni i marljivi, rekao je, ističući da je u protekle dvije godine pandemije koronavirusa gospodarstvo u Međimurju raslo te da kontinuirano raste posljednjih 15 godina.

Posavec je kao pozitivne primjere dobrog poduzetničkog okruženja istaknuo Tehnološko-inovacijski centar, Međimursku energetsku agenciju i Metalsku jezgru Čakovec, kao prvi znanstveno-istraživački centar u vlasništvu jedinice regionalne samouprave, a najavio je i otvaranje regionalnog centra kompetentnosti u idućih mjesec dana.

vezana vijest

„Rezultati ne dolaze preko noći, ali opet promišljamo dva koraka unaprijed i danas promišljamo što će biti sutra, a to je svakako naša želja da postanemo pilot-projekt u našemu zdravstvenom sustavu i da se ovdje primjenjuje i umjetna inteligencija”, rekao je Posavec.

Ravnateljica Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA Sandra Polanec Marinović rekla je kako su se zbog covida-19 morali prilagoditi novim kriterijima.

„Predstavili smo i sektore koji imaju najveći potencijal za postpandemijski oporavak gospodarstva, koncentrirajući se na nove i brzorastuće sektore poput eMobilityja, a predstavili smo i IT sektor i kreativne industrije”, rekla je, podsjećajući na velika komunalna ulaganja u gospodarske zone.

Damir Dolar, Direktor tvrtke “Framos Technologies”, koja je kao startup potekla iz inkubatora Tehnološkog inovacijskog centra Međimurje, istaknuo je da je ponosan što je dio te priče.

„Na svjetskom tržištu prepoznati smo kao eksperti, naši produkti pronalaze finalne aplikacije poznatih brendova tipa Amazon, Google, Siemens, Bosch i drugih”, rekao je Dolar i dodao kako su dobrom strategijom i planom dokazali da se u Međimurju može razviti takva tehnološka tvrtka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.