Najbliža suradnica ministra Malenice godinama koristila preveliki državni stan. Sada joj stiže kazna

Crna kronika 08. tra 202421:04 2 komentara
Dusko Jaramaz/PIXSELL

Na samom kraju drugog mandata u Ministarstvu pravosuđa i uprave, državnoj tajnici Vedrani Šimundži Nikolić stiže kazna Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Utvrdili su, naime, da je godinama koristila preveliki službeni stan, površine za nekoliko desetaka kvadrata veće od dopuštene. Zato mora platiti kaznu od 300 eura, a dobila je i opomenu jer je bila u sukobu interesa.

Protiv ove prošlotjedne odluke Povjerenstva Vedrana Šimundža Nikolić može pokrenuti postupak na Upravnom sudu, što znači da kazna koja joj je izrečena nije pravomoćna.

Proces nakon medijskog otkrića

Inače, Povjerenstvo je ovaj postupak protiv jedne od najbližih suradnica ministra Ivana Malenice pokrenulo je nakon medijskih objava o tome kako koristi preveliki službeni stan.

Vedrana Šimundža Nikolić koja je sutkinja iz Splita, u Zagreb je došla 2016. kada je ušla na poziciju u Ministarstvu pravosuđa. Bila je tada pomoćnica ministra, te je, kako je utvrdilo Povjerenstvo, imala pravo na državni stan od 20-30 kvadrata.

Službeno joj se 11. ožujka 2016. dodjeljuje stan od 32,75 kvadrata. No već 6. rujna 2016. pomoćnica ministra, prema odluci, dobiva na korištenje stan od 93,69 kvadrata. Takva je odluka donijeta iako je prema uredbi o službenim stanovima na poziciji na kojoj je tada bila, imala pravo na stan do 30 kvadrata, te još po 10 kvadrata za svakog člana obitelji koji stanuje s njom.

Ispostavit će se tijekom postupka pred Povjerenstvom da se zapravo radilo o stanu od 70,25 kvadrata. Budući da je bio u potkrovlju jedan njegov dio uopće nije bio pogodan za stanovanje. Osim toga, ta ista kvadratura bila je navedena i u rješenju o plaćanju komunalne naknade. Ipak, za Vedranu Šimundžu Nikolić, prema uredbi od dodjeli stanova, bio je prevelik.

Veći stan zbog djece i supruga

Povjerenstvo je utvrdilo da su od 2016. do 2018. s pomoćnicom ministra u službenom stanu bila prijavljena i njezina djeca, dok je suprug, kako je i sama potvrdila u svom očitovanju, dolazio tek povremeno budući da je zbog posla bio vezan za Split.

Nakon što su se djeca, koja su završila osnovnu školu vratila u Split, Vedrana Šimundža Nikolić ostaje sama u tom stanu.

“Taj stan je bio jedini koji je državi bio na raspolaganju, pa nisam htjela komplicirati situaciju oko dodjele”, govorila je Vedrana Šimundža Nikolić tijekom postupka pred Povjerenstvom. Objasnila je kako je na poziciji pomoćnice ministra ostala puno duže nego što je planirala, a kada je postala državna tajnica zatražila je, tvrdi, opet manji stan.

Prekršila Zakon

“Najprije sam to tražila usmeno, no kada nisam dobila odgovor, poslala sam i pisani zahtjev”, navela je. Iz toga bi, kako je zaključilo i Povjerenstvo, proizašlo da nije tražila manji stan tek nakon medijskih napisa, nego prije. Veličina stana na koji je imala pravo varirala je ovisno o poziciji u ministarstvu i broju članova obitelji koji su boravili s njom.

Povjerenstvo je zaključilo da je dugi niz godina, od jeseni 2016. do veljače 2022. koristila preveliki državni stan. Plaćala je doduše naknadu od 468 kuna, te podmirivala troškove režija, no prema propisima imala je pravo na manju nekretninu. Zbog toga je, zaključilo je Povjerenstvo, prekršila Zakon o sprječavanju sukoba interesa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare