Najduži stečaj u povijesti: Radnice ove hrvatske tvrtke 22 godine čekaju isplatu

Vijesti 23. ožu 202321:10 3 komentara

Radnice nekad čuvene konfekcijske kuće Revija danas su se okupile na mirnom prosvjedu pred Trgovačkim sudom u Šibeniku. Stečaj tvrke Revija ekspresno je zaključen za manje od jedne minute u rujnu 2020. godine nakon skoro 20 godina stečajnog postupka koji je ujedno i najdulji stečaj u Hrvatskoj. Ukupno 326 radnica potražuje 9,7 milijuna kuna za plaće i otpremnine, a prije nekoliko godina nakon velikog prosvjeda na šibenskoj rivi i pred zgradom bivše uprave, isplaćeno im je 3,3 milijuna kuna. Bivšim radnicama sud je priznao ukupno 13 milijna kuna na temelju plaća i otpremnina pa nakon 22 preduge godine i jednog života koji je prošao, one i dalje čekaju na ono što im pripada.

22 godine – toliko radnice šibenske Revije, posrnulog tekstilnog diva, čekaju na isplatu zaostalih plaća. S ovog mjesta gdje je prije nešto više od dvije godine za manje od minute proglašen stečaj ponovno traže ono što su zaradile mukotrpnim radom – svoje plaće.

“Dok smo žive jer smo već u dalekoj, a pojedine su već daleko u staroj dobi”, poručuje Radojka Pekas, bivša radnica Revije.

“Mi ne tražimo ničiju milostinju, ničiju nagradu. Daj mi ono šta san radila, šta mi je napisano po zakonu moran dobiti. Stečajni upravitelj je jedini dobija, ne malo nego 600 tisuća kuna. On je nagrađen za nerad, a mi kažnjeni za rad”, dodaje još jedna bivša radnica Jadranka Bolanča.

I tako ostale kratkih rukava u najdružem stečaju u povijesti Hrvatske. Sud im je priznao ukupno 13 milijuna kuna na temelju plaća i otpremnina – isplaćeno im je tek 3,3 milijuna.

“Ja san stara i mogu reć ovo. Živila san u onoj staroj državi i ono nije bila moja država niti sam je ikad poštivala. A ovo je moja, al ova me previše razočarala”, poručuje Ružica Koštan.

Kako i ne bi kad su sastanak s resornim ministarstvima i premijerom tražili nekoliko puta, a odgovor nisu dobili. Čekati više neće poručuju jer čekaju već 22 godine.

“Rekli su čekajte, sačekajte, teška je situacija i čekali smo. Ovo je tema premijeru Plenkoviću, ovo je tema broj 1 u Hrvatskoj, ovo su bivše radnice šibenske Revije, ako je itko u ovoj državi zaslužio da dobije još milijun i 29 tisuća eura to su one”, govori Vedran Uranija, pravni zastupnik radnica Revije.

Spremni na sve, od prosvjeda do tužbe

Glavni tajnik Novog sindikata Tomislav Kiš pak najavljuje akcije:

“Bit ćemo vrlo konkretni. Ukoliko bude trebao prosvjed izabrat ćemo dan, onda kad najviše boli. Usred turističke sezone. Birat ćemo onda kad je najviše turista, da turisti i građani Europske unije vide šta se dešavalo u Republici Hrvatskoj.”

Kompletnu imovinu pogon i upravnu zgradu bivše tvornice ovog tekstilnog diva u Bilicama, uključujući pokretnine i nekretnine, preuzela je država, odnosno Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, a sve zbog tražbina u iznosu od 65 milijuna kuna.

Upitali smo ih za komentar, no poručili su da je njihove poslove u dijelu koji se odnosi na ostvarivanje vlasničke politike u pravnim osobama preuzeo resor financija.

“Apeliran na našeg premijera, gospodina Plenkovića da nas čuje, da nas čuju svi i ministar i gospodin Plenković da nam udjele ono što smo zaslužile”, poručuje Radojka Pekas, bivša radnica Revije.

Odustati, kažu, neće – borit će se svim sredstvima, od prosvjeda do tužbe protiv države.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare