Najsigurnije države na svijetu: Kako stoji Hrvatska?

Svijet 17. sij 202312:50 0 komentara
Jure Orlić / Pixabay / Ilustracija

Prema stupnju sigurnosti, Katar je na prvom mjestu s 85,2 boda od maksimalnih 100 bodova, prenose katarski mediji.

Država Katar na vrhu je liste već pet godina, nakon što je Japan nakratko preuzeo prvo mjesto 2018. godine. Prema novom rangiranju, indeks kriminala u Kataru iznosi 14,8.

Uz Katar, među prvih deset najsigurnijih zemalja našli su se i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Bahrein, Tajvan, Oman, Hong Kong, Japan i Švicarska. U vrhu su još Slovenija, Hrvatska, Saudijska Arabija, Monako i Island.

S druge strane, Venezuela je ostala najnesigurnija zemlja na svijetu, s najvišim indeksom kriminala od 82,6 i najnižim izmjerenim indeksom sigurnosti od 17,4.

Papua Nova Gvineja, Afganistan, Južna Afrika, Honduras, Trinidad i Tobago, Gvajana, Sirija, Somalija i Jamajka čine popis deset najmanje sigurnih zemalja, prema Numbeu.

U međuvremenu, Abu Dhabi je najsigurniji grad na svijetu, prema indeksu Numbeo. Na drugom mjestu je Doha, glavni grad Katara. Abu Dhabi ima nizak indeks kriminala od 11,2 i indeks sigurnosti od čak 88,8. U Dohi je indeks kriminaliteta 14,5, a indeks sigurnosti 85,5.

Gradovi UAE Ajman, Sharjah i Dubai rangirani su na četvrtom, petom i sedmom mjestu. Treći je tajvanski Taipei. Kanadski Quebec je šesti. Među deset najsigurnijih gradova su San Sebastian (Španjolska), Bern (Švicarska) i Eskişehir (Turska).

Od 2009. godine web stranica “Numbeo” objavljuje svoja izvješća temeljena na mjerenju stope kriminala u svijetu. Indeks kriminala mjeri se prema zakonima zemalja. Postoje djela koja se u nekim državama smatraju zločinima, au drugim se ne smatraju zločinima, što daje pravu mjeru stope kriminala u zemljama, prema zakonima koji se primjenjuju u svakoj zemlji.

“Numbeo” je jedna od najvećih i najpoznatijih baza podataka na internetu u svijetu koja se bavi procjenom razine kriminala i razine sigurnosti u zemljama svijeta mjerenjem stope kriminaliteta ubojstava, pljački, pljačke, silovanja i dr.

Svjetsko prvenstvo u nogometu u Kataru 2022. također se pokazalo kao najsigurniji događaj takve vrste ikada, bez ikakvih većih i sigurnosno remećenih kaznenih djela, tvrde predstavnici sigurnosnih tijela, odnosno Ministarstva unutarnjih poslova Države Katar i Odbora za sigurnosne operacije FIFA Svjetskog kupa Poluotok Katar.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!