“Najveću ulogu za EU sad igra Bliski Istok. Nije pitanje nestašice, nego cijene”

Vijesti 06. velj 202312:12 0 komentara
N1

Prošlo ljeto je EU dogovorila paket sankcija kojim se zabranjuje kupovina, uvoz i transfer sirove nafte i naftnih derivata iz Rusije. Embargo na sirovu naftu stupio je na snagu 5. prosinca a od jučer je na snazi embargo na uvoz naftnih derivata. Što to znači za EU i za Hrvatsku razgovaramo sa galvnim urednikom Energypressa, Ivanom Brodićem.

Što se tiče opskrbe Europe, EU se od početka rata u Ukrajini prilagođava infrastrukturno i diverzifikacijom za razne vrste energenata. Kada govorimo o derivatima, najveću ulogu će za Europu igrati Bliski Istok. Vidjet ćemo što će se događati s otvaranjem Venezuaele prema Europi, tu je i nigerijska ponuda. Optimističan sam da će se kroz godinu sve iznivelirati. Neće biti vjerojatno nestašica, jedino je pitanje koja će biti cijena energenata. Dobava pomorskim putem je nešto skuplja. U ovom trenutku cijena nije viša. Puno toga ovisi o geopolitičkim odnosima, to utječe na sve burzovnih roba. Tu je i pitanje zaliha. Imali smo blagu zimu, sada se zima zaoštrila pa vidjet ćemo kakva će biti potrošnja dizela i plina. Na Mediteranskom tržištu, dio rafinerijskih kapaciteta je zatvoreno.

Rječka rafinerija je u modernizaciji. Krajem travnja bit će 60-70% modernizirana. Iz INA-e su priopćili da su nabavili dovoljnu količinu derivata a taj cijeli posao je važan jer kada rafinerija bude modernizirana nećemo ovisiti o rafinerijskim sirovinama iz Rusije.

Postoje sankcije EU-a prema Rusiji i uzvratne sankcije. Rusija se okrenula drugim tržištima, Kini i Indiji. Kakav će udarac sankcije biti za njihov proračun? To jest udarac ali ne možemo još govoriti o potpunom ruskom energetskom bankrotu,

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!