Nakon 72 sata, svi timovi spašavatelja uspješno izašli iz jame!

Vijesti 02. srp 202313:30 0 komentara
HGSS

U razdoblju od 29. lipnja do 2. srpnja 2023. godine na lokalitetu Južnog Velebita, u Jamskom sustavu Crnopac održala se Međunarodna vježba speleospašavanja „JSC 2023.“. Hrvatska gorska služba spašavanja organizirala je ovu izuzetno tehnički i logistički zahtjevnu vježbu u sklopu pripreme za certificiranje modula za međunarodne akcije spašavanja kroz sustav Civilne zaštite EU. Uz HGSS, na vježbi su bili prisutni pripadnici Ravnateljstva civilne zaštite RH.

Na vježbi, uz pripadnike spašavateljskih službi iz hrvatske, sudjelovale su službe spašavanja iz Poljske, Srbije, Bugarske i BiH. U izvlačenju je sudjelovalo ukupno 70 spašavatelja i pripadnika službi civilne zaštite.

Kroz vježbu je bilo zamišljen scenarij da u kompleksnom speleološkom objektu na lokaciji od 500m dubine, udaljenoj 2 km od ulaza u jamu, unesrećio speleolog iza uskog prolaza.

Plan spašavanja je bio planiran u vremenskom razdoblju od tri dana kako bi se kroz tri dionice izmijenile tri ekipe spašavatelja. Prvi spašavatelji su ušli u jamu u četvrtak u 14h. Transport je započeo u petak ujutro te trajao do preuzimanja druge ekipe u subotu ujutro. „Unesrećena“ osoba je izašla u nosilima iz jame u subotu u 21h. Vježba je uspješno završila u nedjelju 2. srpnja u 14h, povratkom svih spašavatelja u bazu, nakon čega se obavila analiza vježbe. Ukupno vrijeme trajanja vježbe spašavanja u speleološkom objektu je 72h.

HGSS
HGSS
HGSS
HGSS
HGSS

Spasilačke ekipe trebaju biti samodostatne kako bi mogle spavati i boraviti u podzemlju, od planiranja kvalitetnih obroka do optimalne težine opreme za kampiranje koju moraju sa sobom ponijeti. U dubinskim ekipama se nalaze najiskusniji i fizički najspremniji spašavatelji, koji dionice spašavanja opremaju segment po segment i tako transportiraju unesrećenu osobu kroz dionice, dok liječnik cijelo vrijeme skrbi o unesrećenoj osobi, do izlaza na površinu.

Osim vježbi spremnosti u okviru sustava civilne zaštite, razvijanja dobre prakse među spašavateljskim organizacijama u okruženju, cilj vježbe bio je analizirati postojeće kapacitete i resurse za slučaj veće akcije speleospašavanja, gdje akcije mogu trajati nekoliko dana te mogu biti vrlo zahtjevne zbog složenih speleoloških objekata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!