Nakon afere sa zapošljavanjem kćeri, šeficu Povjerenstva već čeka prvi veći test

Vijesti 21. ožu 202321:07 0 komentara
N1

Je li nova predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa bila u sukobu interesa? N1 ekskluzivno donosi priču o zapošljavanju njene kćeri u MUP-u ubrzo nakon što je Jozić Ileković kao članica Povjerenstva odlučivala o sukobu interesa glavnog kadrovika tog Ministarstva.

Malo više od mjesec danas nakon što je na tom mjestu zamijenila Natašu Novaković, nova šefica Povjerenstva Aleksandra Jozić Ileković našla se u problemima. Njena kći bila je na platnoj listi MUP-a dok je ona odlučivala o sukobu interesa Ante Delipetra, šefa Uprave za ljudske resurse. Nije se izuzela u odlučivanju, a Povjerenstvo je zaključilo da nema osnove za pokretanje postupka protiv MUP-ovog dužnosnika.

“Njena kći tada je bila zaposlena honorarno u MUP-u, a nakon toga upravo zbog tog iskustva koje joj se pripisalo ona je stekla uvijete i dobila je ugovor na godinu dana. Svi znamo kako je magistrima prava kao što je i ona teško doći do upravo tog, prvog iskustva”, objašnjava Đurđica Klancir, urednica i novinarka N1.

Ileković Jozić poslala je pisani komentar i na naše se daljnje upite nije obazirala.

“Gospođa Aleksandra Jozić-Ileković nikada nije osobno upoznala gospodina Antu Delipetra te s istim nikad nije ostvarila osobni, službeni ili privatni kontakt ni prije ni tijekom niti nakon zapošljavanja gospođe Dore Ileković u MUP-u. S obzirom na navedeno nije postojala osnova povezanosti temeljem koje bi se gospođa Aleksandra Jozić-Ileković, kao jedna od članova Povjerenstva koji su donosili odluku u predmetu gospodina Delipetra, izuzela iz navedenog postupka”, odgovor je iz njezina ureda..

A je li trebala? Bivši član Povjerenstva kaže da Ileković Jozić kolege o svojoj situaciji nije obavijestila uoči glasovanja . “Odluka o tome treba li se izuzeti je na članu, ako procijeni da ne treba, kasnije, kao što je sada treba jasno objasniti tu svoju odluku pred javnosti i sve razine povezanosti”, smatra Davorin Ivanjek, bivši član Povjerenstva.

Sam slučaj Delipetar posebno je zanimljiv. Dugogodišnji suradnik ministra Davora Božinovića nije bio poznat javnosti sve dok se pet ljudi iz njegovog bliskog kruga nije u kratkom vremenu zaposlilo u MUP-u.

“I svi su oni bile najbolje rangirani, što je samo po sebi čudno. l svi oni baš između i do 30-ak kandidata imali su najbolje ocjene i najbolje su prošli an svim komisijama”, dodaje Ivanjek.

Ali Povjerenstvo nije uspjelo dokazati vezu između Delipetra i zapošljavanja. Na papirima je sve bilo čisto. Problem je sustav, ističe bivša šefica Povjerenstva.

“Zato što je sustav tako podešen da nepotizam i stranačko kadroviranje je ozakonjeno zakonskim i podzakonskim pravilima. namjerno se umeću dodatna povjerenstva savjeti i ad hoc tijela čije članove ne poznajemo nije dostupno, nitko ne kontrolira, kome odgovaraju – samo ministru”, kaže Dalija Orešković.

Slučaj je posebno zanimljiv u okolnostima u kojima se Ileković Jozić smatralo “prihvatljivijom” vladajućima od dotadašnje predsjednice Nataše Novaković. Poznati modus operandi HDZ-a poručuje oporba.

“Pokazuje kako one ljude koji bi se trebali boriti protiv korupcije u institucijama u kojima se vodi borba protiv korupcije kako ih zapravo podčinjavaju i korumpiraju”, dodaje Nikola Grmoja iz Mosta.

“Loš korak, pogotovo ako uzmemo u obzir da je prošla predsjednica smijenjena voljom jednog čovjeka ili uskog kruga oko njega i onda je to nametnuto vladajućoj većini”, smatra Mišel Jakšić iz SDP-a.

A vladajuća većina ne vidi nikakve probleme. “Ona je dala izjavu, nije to jedna čovjeka odlučivao o tom zapošljavanju, bila je neka komisija, javni natječaj”, kaže Ante Sanader iz HDZ-a.

S takvim povjerenjem bit će zanimljivo dalje pratiti rad povjerenstva, koje će slučajeve otvarati i kako će komunicirati. Prvi veći test mogao bi biti već slučaj glasnogovornika Marka Milića i zapošljavanja u Hrvatskim šumama. Slučaj je u Povjerenstvu i čeka se odluka što dalje s njim.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!