Nasilje nad migrantima diglo Europsku komisiju na noge, pokrenuta istraga

Vijesti 07. lis 202122:311 komentar
Armin Durgut/PIXSELL

Nasilje nad migrantima na snimkama iz osmomjesečnog istraživanja novinarske mreže Lighthouse Reports iz Nizozemske, Švicarske, Njemačke, Austrije, Francuske i Hrvatske na noge je diglo cijelu Europsku komisiju.

Zbog sumnje da muškarci u fantomkama, koji su opremljeni kao hrvatska policija, njoj i pripadaju te protuzakonito djeluju, istragu je od ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića zatražio premijer Andrej Plenković, ali još važnije Europska komisija koja u pitanje dovodi i novac iz EU fondova utvrdi li se da su optužbe istinite.

Zatražena istraga

Na snimkama iz osmomjesečnog istraživanja više europskih medijskih kuća koje je objavila RTL Potraga, tvrdi se da muškarci koji tjeraju migrante iz Hrvatske preko rukavca rijeke Korane, udaraju palicama kakve imaju pripadnici interventne policije, a neki nose i podjakne nalik na dio uniforme te postrojbe.

VEZANE VIJESTI

Je li moguće da je to hrvatska policija koju su s najviših položaja nebrojeno puta branili i otklanjali svaku pomisao da se migrante nasilno tjera prema BiH?

Ovoga puta nije bilo tako i premijer Plenković na sjednici Vlade objavio je da je zatražio istragu.

“Sinoć sam odmah nazvao ministra Božinovića da se poduzmu sve mjere u okviru Ministarstva i policije i napravi opširno ispitivanje da vidimo o čemu se tu radi kako bismo mogli donositi odluke jer Hrvatska kao uređena država poštuje i svoje zakone i međunarodne propise i ne želimo imati bilo kakva postupanja koja bi mogla imati veze s državom, a koja nisu u skladu s našim pravnim poretkom”, rekao je Andrej Plenković.

Božinović nije siguran u snimke

Ministar Božinović rekao je da je stručni tim već danas na terenu i ima zadaću utvrditi što se dogodilo te da za prekoračenja ovlasti kao i nasilje, nema mjesta u hrvatskoj policiji.

Kaže da se uvijek do sada na optužbe za pushbackove reagiralo priopćenjem i svojim viđenjem situacije. Iako, ni nakon ovih snimki, on nije siguran što je na njima.

“Dečki rade na terenu. Ako ima, a bilo je slučajeva ranije, mi to u našoj internoj proceduri otkrivamo, a onda i sankcioniramo”, naglasio je.

I dok ministar unutarnjih poslova još ne zna tko je odgovoran, siguran je u to tko nije.

“Zašto bi bila moja osobna odgovornost. Vi možete tu tezu vrtiti na ovaj ili onaj način. Činjenica je da nitko nema naredbu koristiti silu osim u onim slučajveima gdje je to propisano zakonom”, istaknuo je Božinović.

Zloupotrebljeni EU fondovi?

Državnom odvjetništu snimke očito nisu konkretni dokazi, ali izvidi su izgledni.

“Još nikakve podatke nismo dobili, a to da ćemo istragu voditi, sigurno hoćemo i da će se provesti izvidi”, rekla je Zlata Hrvoj Šipek.

VEZANE VIJESTI

Europskoj povjerenici za unutarnje poslove snimke nasilja nad migrantima u Hrvatskoj i Grčkoj sasvim su dovoljne da zaključi kako se tako nešto ne smije događati.

“Izvješća su šokantna. Ovo treba istražiti, ali čini se da postoji orkestrirano nasilje na našim vanjskim granicima”, rekla je Ylva Johansson.

Podsjetimo, tadašnja pučka pravobraniteljica Lora Vidović još je u svibnju 2019. objavila anonimno pismo jednog policijskog djelatnika koji je upozoravao na kršenja ljudskih prava na granici. I tada i sad Božinović je sve oštro demantirao.

“Iza toga čvrsto stojim. Sve što se radi, radi se u skladu s hrvatskim i međunarodnim zakonima”, ustvrdio je.

Od 2014. godine do danas Hrvatska je dobila oko 177 milijuna eura za upravljanje migracijama. Upitno je kako se taj novac troši.

“Postoje vrlo uvjerljivi dokazi da se zloupotrebljavaju fondovi EU. Večeras ću se susreti s Božinovićem i razgovarati s njim”, rekla je Johansson.

Komisija tvrdi da bi, u slučaju da je oprema koju je financirala EU korištena za kršenje zakona, Hrvatskoj mogle biti izrečene kazne ili bi se moglo zaustaviti daljnje financiranje ovog projekta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar