Nasljednik ugledne židovske obitelji dobio slučaj protiv Hrvatske, mora mu se vratiti vrijedno nasljedstvo

U Točki na tjedan razgovarali smo s Andrewom Reichsmannom, filmskim producentom iz SAD-a i nasljednikom ugledne židovske obitelji iz Hrvatske, koja je gotovo cijela pobijena u koncentracijskom logoru Auschwitz. Nakon devet godina duge pravosudne bitke, ovoga je tjedna u Zagrebu od Moderne galerije preuzeo prve od brojnih umjetnina koje su nekad bile u vlasništvu njegove tete Danice Ann Reichsmann Svoboda. O ovom slučaju ovoga je tjedna izvjestio i ugledni New York Times, a Andy Reichssman bio je gost naše Točke na tjedan za svog boravka u Zagrebu.

Reichsmann je uspio sudskim putem izboriti nasljedstvo – nekoliko vrijednih slika i obiteljskih pokretnina koje su ustaše oduzele njegovoj obitelji. Slike su vraćene iz fundusa Moderne galerije, koja na suđenju u Zagrebu nije uspjela dokazati da one sada pripadaju hrvatskoj državi. Slučaj je presedan jer židovske obitelji u Hrvatskoj do sada nisu uspijevale s državom dogovoriti povrat pokretnina.

“Radi se o financijskoj i emotivnoj vrijednosti. Pomislim na svojega djeda Danea i njegovu ženu Fridu, koje nisam mogao upoznati jer su preminuli. To su bile stvari koje su oni posjedovali, a netko im je upao u kuću i oteo im svu imovinu. Vrlo sam ponosan što ih mogu vratiti. To je ono što je najbitnije”, kazao je.

Otkrio je potom da je umjetnine naslijedio od svoje tete Danice, koja je živjela u Londonu. Reichsmann je istaknuo da prvotno nije ozbiljno razmišljao o povratu ovih vrijednosti u svoje vlasništvo, no kasnije se upustio u dugački sudski proces, koji je trajao više od 20 godina.

Ipak, nakon mnogo truda i rada svojih odvjetnika, ove godine dobio je obavijest da su umjetnine njegove.

“Bio sam u potpunom šoku, ali i dalje nisam bio siguran, kao što nisam siguran da ću ih dobiti u ponedjeljak. Riječ je o dvije slike, osam litografija i nekim stvarima iz kuće koje su pripadale mojem djedu, primjerice radni stol”, rekao je.

Reichsmann je zaključio da, prema njegovom iskustvu, pravi korak u sličnim situacijama je pravna borba.

“Moja odvjetnica je 20 godina provela na tome slučaju. Ona je jučer objasnila proces uz pomoću kojega smo dobili ovaj slučaj. Rekla je da je cijela situacija toliko komplicirana da je ne može u potpunosti objasniti na engleskom. Bila je to bitka puna uspona i padova, čak i danas postoje neka otvorena pitanja”, zaključio je.

Povrat židovske imovine

Proces restitucije židovske imovine u Hrvatskoj predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus u jednom je svom intervjuu za Točku na tjedan opisao riječima: “Čekaju da svi pomremo.” Jer, pravo na povrat zakonom je dodijeljeno samo direktnim nasljednicima koji su ujedno i hrvatski državljani.

N1 je u svojoj emisiji TNT već izvještavao i o slučaju zagrebačke židovke Ivanke Herman, koja je direktni nasljednik umjetničke zbirke Malvine Herman kojoj su ustaše osim nekretnina oduzeli i 73 vrijedne umjetničke slike. Te umjetnine čine bitan dio fundusa osječkog muzeja i među njima su djela Vlahe Bukovca, Emanuela Vidovića, Vladimira Becića, Bele Čikoša-Sesije, Crnčića, Ivekovića, Vanke, Filakovca.

Suska presuda u korist Andrewa Reichsmanna je prvi poznati slučaj da je nasljednik neke židovske obitelji u Hrvatsko uspio svojoj obitelji vratiti umjetnine koje su pripadale njihovim precima.

U svom prvom intervjuu za Točku na tjedan N1 televizije, nakon ove velike pobjede, Andrew Reichsmann savjetuje i druge židovske obitelji u Hrvatskoj da pravdu potraže sudskim putem.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.