Natalija Martinčević: U potpunosti podržavamo rad N1 televizije

Vijesti 05. srp 202118:14 > 21:59

Predsjednica Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Natalija Martinčević iz stranke Reformisti u Newsroomu je govorila o intervjuu ministrice Nine Obuljen Koržinek u emisiji „Nedjeljom u 2“ emitiranoj 4. srpnja 2021. godine na prvom programu Hrvatske radiotelevizije, u kojem su izrečene brojne neistinite informacije kojima je povrijeđen ugled društva ADRIA NEWS d.o.o. i njegova direktora Tihomira Ladišića.

“Nisam gledala emisiju, stoga mogu samo reći svoj stav, a to je da u potpunosti podržavamo rad N1 televizije, jer mislimo da je on iznimno važan za hrvatski medijski prostor. Važno je sve što radite i nadamo se da će se osigurati uvjeti za Vaš neometan daljnji rad”, rekla je Natalija Martinčević.

PROČITAJTE JOŠ

I sama je, kaže, upozorila da je sukladno najavama Zakon o elektroničkim medijima trebao stići na drugo čitanje.

“U rujnu ću tražiti da se taj zakon stavi u drugo čitanje i proceduru”, rekla je Martinčević.

Ministrica jučer rekla da se ukida zabrana vertikalne integracije.

“Zakon mora ući u proceduru da bih ga kao zastupnica mogla vidjeti”, kazala je Martinčević.

U srijedu ste sazvali Odbor za medije i kako bi razriješili Kazimira Bačića. Njegovi odvjetnici postavljaju pitanje nevinosti svakoga dok se ne dokaže suprotno.

“Nadzorni odbor je pokrenuo proceduru sukladno odgovornosti. Mi smo sjednicu sazvali s točkom razrješenja Kazimira Bačića. Tu se radi o javnom servisu i pošto je on u pritvoru i nije u mogućnosti obavljati posao, zbog trgovanja utjecajem i s obzirom na to da su optužbe vrlo ozbiljne, smatramo da ne bi bilo primjereno da nastavi obnašati tu funkciju, posebno jer je i spriječen obavljati je jer je u pritvoru.

Kod nas se sve na kraju svede na pravosuđe. Ono čovjeka mora u razumnom roku ili osloboditi ili mu presuditi”, rekla je.

O izboru novog ravnatelja HRT-a kaže:

“Postoje jasni rokovi – VD može obnašati funkciju do godine dana, no ideja je da se raspiše natječaj, provede procedura, da o svemu glasa Sabor, a ja ću proceduru ubrzati u ingerencijama koje imam kao predsjednica Odbora.

Imamo slučaj da je netko u Varaždinu gradonačelnik u dva mandata, a da se protiv njega  vode ozbiljni postupci. Ako se i ovaj spor bude vodio deset i više godina… Takva je situacija neodrživa i mislim da je to javni interes”, rekla je Martinčević.

Kazala je kako će se za poziciju ravnatelja raspisati javni natječaj, a da će osobe koje se prijavljuju morati zadovoljiti određene uvjete.

“Pozivam sve koji misle da mogu odgovorno obavljati jedan vrlo zahtjevan posao – da se jave. Ako bude bio veći broj molbi za posao bit će teže manipulirati natječajem”, rekla je Martinčević.

Kazala je kako Reformisti ne podržavaju uvijek HDZ.

“Mi naš stav iznosimo uvijek, a bilo je i situacija kada nismo glasali s većinom. O novom se ravnatelju ništa ne zna, ljudi se moraju javiti na natječaj, a kad vidimo prijave moći ćemo dalje razgovarati”, kazala je.

HRT ima priliku s novim ravnateljem donijeti novu svježinu u javni servis

Milanović je HRT nazvao Yutelom i kazao da HRT služi kao servis HDZ-a.

“Mislim da na HRT-u ima premalo Reformista, no ne radi se o privatnoj televiziji, nego javnoj, i kvaliteta informativnog programa trebala bi biti mnogo bolja”, kazala je.

Jučer je emitiran božićni intervju s premijerom na HRT-u 4.

“Mislim da imamo mnogo aktualnijih tema i mislim da je HRT 4 mogao popuniti program drugim temama, a ne božićnim intervjuom s premijerom. Možda nisu najobjektivniji, ali nisu ni na privatnim televizijama sasvim objektivni.

HRT ipak ima posebnu obavezu i prilika je da se s novim ravnateljem donese nova svježina u javni servis”, rekla je.

Potpore poduzetnicima vezane uz cijepljenje

“Trebamo poduzeti sve da procijepimo što veći broj građana. U školama se događa da se profesori ne cijepe, a to je jako neodgovorno. Epidemiološka situacija nam je sada bolja, svi smo se malo opustili, a mjere koje su na snazi poštuju se djelomično.

Za sve što je suvislo i razumno Reformisti će podržati Vladu. Nije dobro da se igramo životima”, rekla je Martinčević.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.