“Nažalost, u Hrvatskoj još imamo ministra koji misli da je Trump više demokrat”

Vijesti 14. sij 202110:11 > 13:18 0 komentara
tvrtko jakovina
N1

Povjesničar Tvrtko Jakovina u Novom je danu komentirao događaje u Americi nakon što je u srijedu Zastupnički dom američkog Kogresa izglasao opoziv Donalda Trumpa zbog poticanja na pobunu.

Ta se formalna optužba odnosi na Trumpov govor tisućama njegovih pristaša 6. siječnja, nedugo prije nego što su oni nasilno upali u zgradu Kongresa, prekinuvši sjednicu na kojoj je trebala službeno biti potvrđena pobjeda Joea Bidena na izborima 3. studenoga. U sukobima je život izgubilo pet osoba. Nakon što je opoziv izglasao Zastupnički dom Kogresa, odluka se seli na američki Senat, gornji dom Kongresa koji će o opozivu provesti formalno suđenje.

VEZANE VIJESTI

“Posljednjih tjedana svjedočimo brojnim presedanima, a zadnjih 10 dana ih je toliko da tko god proučava američku povijest, može se osjećati uzbuđeno. Opoziva u povijesti nije bilo nakon Građanskog rata do slučaja s Billom Clintonom, a s Trumpom dva u jednom mandatu. To je bez presedana. Imali ste nebrojeno puta pozivanje na građanski rat, no od Lincolna nisu bili u zgradi Kongresa. Spominjalo se nepotrebno popuštanje jer se onima koji krše zakon ne treba popuštati. Zato je 232 zastupnika izglasalo opoziv u Donjem domu parlamenta”, rekao je Tvrtko Jakovina i dodao o daljnjim koracima:

“Bila je varijanta koja se mogla jučer naslutiti, da bi zato jer je šef republikanske većine u Senatu rekao da je sam za opoziv jer smatra da republikanska stranka mora proživjeti katarzu i riješti se balasta koji je stvorio Trump, rekao da neće pokrenuti proceduru narednih sedam dana. Prije inauguracije Joe Bidena nećemo imati novu situaciju. Kasnije ćemo vjerojatno čekati duže vrijeme između dvije vlasti da svi novi članovi administracije dobiju potvrdu u Kongresu. Ideja je da se provede ono što bi Trumpa pretvorilo u čovjeka koji se ne može natjecati na nijednu funkciju i onemogućiti ga da nastavi ono što republikanskoj stranci najviše šteti, a to je podjela iznutra. Republikanska stranka se nalazi na crti podjele, tek ćemo vidjeti hoće li izaći ujedinjeni ili se podijeliti.”

Jakovina ističe da bi opozivom Trump izgubio sve prednosti bivšeg predsjednika kao i mogućnost angažmana na izborima 2024. “Republikanci koji su bili za opoziv, govorili su da se spasi republika i da se ispred stranačke iskaznice stavi Ustav i država. Tu će doći do lomova. Vidjet ćemo kako će reagirati glasači. Amerika se mijenja kao i uvijek, najviše se počelo mijenjati s Trumpom, postala je borba ili mi ili oni”, rekao je.

Na pitanje kakva će biti pozicija Donalda Trumpa Jakovina kaže: “Svi moramo biti odgovorni za svoje postupke i riječi i to je bila poruka 232 kongresnika sinoć koji su izglasali opoziv. Ovakva ublažena retorika Trumpa nakon svega, kakva je trebala stizati otpočetka njegove vladavine, zakašnjela je. On je dan prije ovog govora na granici Teksasa i Meksika ponovno rekao da je groznije bilo s Black Lives Matter i tim demonstracijama, nego ovo u Washingtonu čime je pokazao da on ne može pobjeći od sebe, da ne može priznati da je u krivu.

VEZANE VIJESTI

Republikanci će sad imati više problema. Jučer i prekjučer se dogodilo ne samo da je Deutsche Banka zaustavila posao s Trumpovom korporacijom, nego su ga država i grad New York izvlastili iz nekih poslova koje je godinama radio. No, Trump je ipak u Ovalnom uredu dodijelio dvojici country pjevača državna odličja. Kako će se stvar odvijati kad za sedam dana postane stanovnik Floride gdje će dalje žvijeti i kako će se netko iz visokog društva kretati u društvu koje će izbjegavati takvog bivšeg predsjednika, teško možemo zamisliti nešto pozitivno. Nažalost, mi još uvijek u EU, primjerice u Hrvatskoj, imamo ministra vanjskih poslova koji misli da je Trump više demokrat iako su ga demokrati dvaput opozvali.”

Jakovina je također dodao da novog predsjednika čeka teška situacija, posebno pitanje covida prema čemu se mora početi drugačije ponašati ako želi “zaustaviti katastrofu i blamažu najbogatije zemlje koja ima ovakve nevjerojatne stope smrtnosti”. Moguće su i brze promjene kod bilateralizma, vraćanje saveznika, dodaje.

Može li opstati trumpizam bez Trumpa? Jakovina smatra da može: “Svakako. Trump je bio proizvod nečega što smo u SAD-u gledali s različitim skupinama. Njima nije trebao Trump, postojali su i prije, ali ovo je bilo dolijevanje ulja na vatru. Trumpov odlazak je dobra vijest za one koji ne žele taj tip politika.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!