Ne odriče se fotelje: Župan u zatvoru, ali ne misli dati ostavku

Vijesti 17. ožu 202321:20 1 komentar
Dubravka Petric/PIXSELL

HDZ-ov vukovarsko-srijemski župan, uhićen pod sumnjom da je nagovorio troje policajaca, rođaka i jednu ženu da za njega lažu da nije pijan skrivio prometnu nesreću, ostavku ne misli dati. Njegov stranački šef nije htio trošiti previše riječi na njega, tek da se ništa nije zataškavalo. Ali zato oporba i predsjednik Republike žestoko napadaju.

Uhićeni župan Damir Dekanić neće dati ostavku na funkciju.

“Smatramo da u ovom trenutku nije potrebno o tome razgovarati. On će na slobodu kad se ispitaju svjedoci”, potvrdio je njegov odvjetnik Davor Ćavar.

Kolega HDZ-ovac postupio bi drugačije.

“U onom trenutku kada podrška javnosti ili neko naše postupanje šteti, bolje da se uz lokalne jedinice ne vežu afere”, kazao je Marin Piletić, ministar socijalne politike (HDZ).

Premijer je uživao u sunčanom danu u Istri i kao da ga se afera o njegovom županu Dekaniću ne tiče.

“U kom pogledu? Ali što? Ne razumijem. Ajmo dalje”, odgovorio je na novinarski upit vezano uz ovu temu, a na ponovljeno pitanje je li znao da se zataškavalo, navodi: “Ne. Niti znam je li to istina.”

Dan ranije Andrej Plenković je optužio Domovinski pokret da su oni vršili pritisak na USKOK. Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara (DP) odgovara na to:

“On je čovjek koji je jasno u panici. I tu više nema Plenković argumenata pa kaže, evo oni vrše pritisak.”

Zar da nas par milijuna idiota vjeruje da se nije zataškavalo, dodaje predsjednik Republike.

“Imate frajera koji se napije ko metla, orgija i burgija po Slavoniji i ne prvi put. Uzmeš službeni auto i porazbija pola šora. I prođe godinu dana. Tvrditi da Plenković to nije znao i da nije štitio prijestupnika je kao tvrditi da je onaj plinovod u Baltiku digla ne Rusija, ne Amerikanci nego Somalija”, kazao je predsjednik RH Zoran Milanović.

Nije Somalija, ali jest Cerna – mjesto u kojem se dogodila nesreća. Ravnateljstvo policije odmah je poslalo unutarnju kontrolu. Tada je ravnatelj Milina rekao – nisu utvrđene nepravilnosti koje bi značile automatski da policajce treba isključiti iz službe.

Na pitanje jesu li ti policajci ostali na svojim radnim mjestima, glavni ravnatelj policije Nikola Milina je kazao: “Tada nije bila utvrđena sumnja za ono što im se sada stavlja na teret. Nikakvog zataškavanja nije bilo jer policija ne može sama sebe istraživati.”

Ne vjeruje mu saborska oporba. Mostov Grmoja će i Milinu i šefa vukovarsko-srijemske policije pokušati dovesti na zajedničku sjednicu Antikoprucijskog vijeća i Odbora za nacionalnu sigurnost.

“Ovdje je sasvim jasno da je policijski sustav i na razini županije i ravnatelja policije Miline, koji je tvrdio da nisu utvrđene nepravilnosti, a zapravo je utvrđeno niz kaznenih djela koja se stavljau Dekaniću na teret”, kaže Nikola Grmoja.

U HDZ-u sve negiraju i dodaju da je i predsjednik Republike imao slične situacije.

“U mandatu premijera Milanovića ste imali niz slučajeva i protmetnih nesreća s nažalost smrtnim završetkom i kada su ti krivci bili osuđeni, a obnašali su visoku dužnost u Vladi RH”, poručuje HDZ-ov saborski zastupnik Nikola Mažar.

Očito će do kraja, iduće dvije godine, svoju dužnost obavljati i HDZ-ov župan Damir Dekanić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare