“Nekadašnjeg neprijatelja, Srbiju, pokušavamo pretvoriti u dobrog susjeda”

Vijesti 04. tra 202210:54 > 10:56
N1 / Ivan Hrstić

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je danas na otvorenju foruma pod nazivom The U.S.-Croatia Forum: A 21st Century Partnership.

“Naglasak ovog foruma je na gospodarstvu, no to je samo jedan od segmenata koji otvaraju i ograničavaju hrvatsko-američku suradnju pa bih nešto više o politici”, započeo je svoj govor predsjednik Republike Zoran Milanović na otvorenju hrvatsko-američkog foruma koji se održava u Zagrebu.

Čestitao je Orbanu i Vučiću na pobjedama na izborima. Rekao je da mediji u Hrvatskoj ne valjaju niša, ali da su slobodni.

Podsjetio je na vrijeme kad je Hrvatska bila u ratu.

“Naš je neprijatelj bio ovaj kojeg cijelo vrijeme pokušavamo pretvoriti u dobrog susjeda i prijatelja. To je Srbija. Možda na kraju u tome i uspijemo, ni krivi ni dužni”, rekao je Milanović, istaknuvši SAD kao jednog od rijetkih pravih partnera.

Govoreći o ratu u Ukrajini, rekao je da je Europa danas zaboravila što znači kopneni rat. “No, to je stvarnost, jedna velika država je napala jednu veliku državu i da se rat svodi na ogroman broj mobiliziranih mladih muškaraca”, kaže Milanović, dodajući da nikad nisu zaratile dvije istinski liberalno-demokratske države “jer imaju predvidive, dosadne i ograničavajuće sustave donošenja odluka”.

Za razliku od takvih, autokratske države imaju impulzivniji proced donošenja odluka. “Demokracije međusobno ne ratuju, to je činjenica. Autokracije i druge države idu. Hrvatska je u NATO ušla isključivo zbog SAD-a, to je moje mišljenje”, rekao je Milanović, dodajući da je samo radi Amerike Hrvatska u NATO-u, a ne radi Londona ili Berlina. “I to se računa, zbog toga smo i danas tamo”, kaže Milanović.

“Prije nekoliko dana na samitu NATO-a u Bruxellesu sam govorio onako kako smatram da je korisno za moju državu. Slušao sam o malignom utjecaju Rusije na Bosnu i Hercegovinu, ali nikome nije palo na pamet da spomene Srbiju, dosta važnog i fatalnog našeg susjeda. Srbija već godinama pregovara o punopravnom članstvu s EU-om. I kilave, idu sporo, nije ti jasno što hoće i što neće, ali sad je vrijeme što žele, gdje pripadaju. Nitko to spomenuo nije, ta država kao da ne postoji. Ali za nas postoji, i to kao potencijalni prijatelj”, rekao je Milanović, čestitajući pobjednicima na jučerašnjim izborima u Srbiji.

“Uz sve deformacije to je izbor njihovih građana i ja im čestitam, bez cinizma”, rekao je Milanović novinarima nakon uvodnog govora, još jednom pozivajući Srbiju da se odredi hoće li uz Zapad ili Rusiju.