Provjerili smo kako će izgledati rad zagrebačkih vrtića do 21 sat

Vijesti 09. velj 202219:49 > 21:48
Pixabay / Ilustracija

Djeca na ljuljačkama u parku, a ne u vrtiću ili zato što imaju baka servis ili zato što za njih nema mjesta u vrtiću. No, Grad Zagreb od ožujka u pet gradskih vrtića uvodi mogućnost rada do 21 sat. Iskrica na zagrebačkim Krugama jedan je od tih vrtića.

“Ovoga trenutka naša kuća radi do 18 sati jer su takve potrebe roditelja. Osmišljavanjem ovog projekta želimo biti spremni ako budu i drugačije potrebe i željeli smo da to vrijeme bude jako osmišljeno”, kaže ravnateljica vrtića Iskrica Renata Grdić.

U Iskrici još nemaju podatak o tome koliko bi djece ostajalo do 21 sat, a bude li potrebe u tih pet vrtića na produženi boravak dolazila bi djeca iz obližnjih vrtića koja nemaju taj megaboravak, što nije opcija koja je draga ni roditeljima ni djeci.

“U projektu sudjeluju vrtići tako da se pokrio istok, zapad, sjever i jug grada… Vrtići s Kruga, Pantovčaka, Pešćenice i Črnomerca”, kaže zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec.

Ravnateljica Iskrice pojašnjava kako mogućnost ostanka do 21 sat nikako ne znači da bi dijete cijeli dan bilo u vrtiću.

“Uvijek je važno znati da dijete u vrtiću može boraviti 10 sati tijekom dana, ovisno kad je došlo i dokad je ostalo”, objašnjava.

Iako je i sam roditelj dvoje djece i trećeg na putu, Nino Raspudić ovaj potez zagrebačke vlasti smatra potpuno promašenim.

“U toj tendenciji ima nešto monstruozno koliko god na prvi pogled izgleda zgodno… Pod starom ljevičarskom tendencijom institucionalizacijom djece jer djecu treba što prije dati državi na odgoj”, kaže Mostovac.

Štoviše, Raspudić smatra da se time ide na ruku poslodavcima.

“Ne smijemo stvarati tendenciju da poslodavci ležerno tjeraju roditelje male djece da još dulje rade, moramo regulirati da im posao završava u normalno doba”, kaže.

Ministar obitelji Josip Aladrović pak pozdravlja ovaj potez zagrebačke vlasti.

“Produženi boravak je nešto što već radimo, definitivno podržavamo, vrtići u nadležnosti lokalnih tijela, očekujemo od Grada Zagreba da se više i kvalitetnije aktivira”, kaže Aladrović.

Projekt rada vrtića do 21 sat nazvan Sovica financira se s 5,5 milijuna kuna iz europskog fonda i trajat će 20 mjeseci, u sklopu njega djeca kojoj hrvatski nije materinski učit će naš jezik, radit će se s darovitom djecom, raditi s djecom s govornim manama…

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram