Nemeth-Blažić: Omikron ima najveći broj mutacija od svih detektiranih sojeva

Vijesti 27. stu 202111:16 > 12:05 1 komentar
N1

Tatjana Nemeth-Blažić iz HZJZ-a komentirala je novi soj koronavirusa koji je otkrive u Južnoafričkoj Republici.

“Prije tri dana je detektirana najnovija varijatna, izaziva zabrinutost jer ima najveći broj mutacija od dosad detektiranih što povećava rizik da će biti promijenjena u nekim zanačajkama – zaraznosti ili kliničke slike”, rekla je Tatjana Nemeth-Blažić i dodala: “Zasad je oprez zbog te genetske strukture prisutan, intenzivno se prati. Zato se treba cijepiti, pogotovo oni koji su u većem riziku bolesti. Opet se naglašavaju zbog ove mutirane varijante nefarmaceutske mjere su opet na prvom mjestu – više misliti na pojačanu higijenu, nošenje maski, izbjegavanje okupljanja i putovanja.”

VEZANE VIJESTI

Govoreći o razlikama u odnosu na ostale sojeve, rekla je: “To je slično, a razlika u odnosu na deltu i sve dosad otkrivene je to što ima veću razliku u genetskoj strukturi, različitija je pa bi zato mogla imati posljedice s težim oblicima bolesti. To se još sa sigurnošću ne zna. Pripremili smo pojačane mjere na granici, pogotovo putnika koji dolaze s mjesta gdje je detektirana nova varijanta.”

O proboju novog soja u Hrvatsku rekla je da će to ovisi o intenzitetu putovanja i da je teško predvidjeti kad bi se to moglo dogoditi. “Treba podsjetiti da je potrebno učiniti sve što možemo da spriječimo teže oblike bolesti covida-19 da ne ugrozimo pružanje zdravstvene zaštite za druge bolesti”, naglasila je

S prvom dozom cjepiva protiv koronavirusa je cijepljeno 53% ukupnog stanovništva, a 63% odraslog.

“Ljudi imaju potrebo izraziti mišljenje. Važno je usredotočiti se na prevenciju, usmjeriti se na odgovorno ponašanje”, rekla je Nemeth-Blažić o prosvjedima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare