Nepriznata Hrvatska pravoslavna crkva tvrdi da je popis nepravilan

Vijesti 01. lis 202113:38 > 16. lis 2021 11:46 1 komentar
N1, Ilustracija

Nepriznata Hrvatska pravoslavna crkva (HPC) ustvrdila je u petak da postoji nepravilnost prilikom elektronskog popisivanja stanovnika, jer njezini članovii nisu u mogućnosti odabrati HPC na pitanju o vjerskoj pripadnosti.

Poglavar te neregistirane vjerske zajednice arhiepiskop Aleksandar upozorio je kako prilikom elektroničkog popisa u dijelu gdje se popunjava pitanje pripadnosti vjerskoj zajednici može se odabrati samo određeni broj registriranih vjerskih zajednica, odnosno da sustav nudi popis bez slobodnog izjašnjavanja.

Saborski zastupnik Hrvoje Zekanović također je upozorio na nepravilnosti u obrascima aktualnog popisa stanovništva, posebice u elektronskom dijelu popisivanja.

“Primijetio sam kada sam se elektronski popisivao da u padajućem izboriku gdje ste trebali izabrati crkvu kojoj pripadate nema Hrvatske pravoslavne crkve. U elektronskom obrascu je gotovo nemoguće bilo svakome članu, pripadniku Hrvatske pravoslavne crkve deklarirati se kao član te crkve, to je nedopustivo”, poručio je Zekanović. Smatra kako to nije slučajnost, već namjera te da se to treba ispraviti.

“To je jedna od tema u fokusu Hrvatskih suverenista”, dodaje.

Zekanović se osvrnuo i na oskvrnuće hrvatske zastave u prostorijama HPC-a, za što kaže da nije prvi put.

“Ovo ima posebnu simboliku, ovo je mjesto koje očito neke posebno smeta. Ispred stranke Hrvatskih suverenista dižem glas protiv ovoga čina, osuđujem taj čin u potpunosti”, naglasio je Zekanović.

Na konferenciji su također sudjelovali saborski zastupnik Ante Prkačin, akademik Josip Pečarić te pukovnik HV-a Ratko Despot.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare