Vlada uvela dvije odredbe: “Bez njih bi dizel koštao 13,71, a benzin 13,28 kn”

Vijesti 07. ožu 202211:57 > 14:41
gorivo, benzinska postaja, cijene goriva
Pixabay / Ilustracija

Premijer Andrej Plenković održao je uvodni govor na današnjoj sjednici Vlade.

“Što se tiče današnjih tema, ima ih nekoliko i zaslužuju pozornost”, rekao je Plenković u svom uvodnom govoru.

“U Hrvatskoj i u svijetu svi smo svjedoci ruske agresije na Ukrajinu i geopolitičkih posljedica. Jedna od posljedica je značajan rast cijena energenata, a to se odnosi kako na plin, tako i na naftne derivate, a ima posljedice i na cijenu struje. Sve te cijene rastu”, rekao je Plenković.

Podsjetio je da je Vlada prije mjesec dana intervenirala i zamrznula cijene goriva. “S obzirom da je na svjetskom tržištu cijena značajno porasla, Vlada je odlučila donijeti nove mjere, kojima ćemo ublažiti očekivani rast cijena naftnih derivata. Bez bilo kakvih Vladinih mjera i kad bi se cijene u potpunosti formirale, sutra bi cijena za dizel iznosila 13,71 kunu, a za benzin 13,28 kuna”, rekao je Plenković.

Vlada je uvela nove odredbe, smanjili su trošarine i donijeli uredbu o marži. “Cilj nam je osigurati sigurnu i punu opskrbu naftnim derivatima na razini cijele Hrvatske”, rekao je Plenković.

“Konceptom kojim danas pristupamo olakšavanju situacije, omogućit ćemo daljnje poslovanje distributera, i to uz fiksiranje ukupne marže za dizelsko gorivo i benzinsko na 0,75 lipa po litri i 0,50 kuna za plavi dizel”, rekao je Plenković.

Dodatno, izmjenama uredbe o trošarinama na rok od 90 dana smanjuju se iznosi trošarina, 40 lipa za benzin i 20 lipa za dizel, rekao je Plenković.

Prema ovim procjenama, rast cijena koji bi bio oko dvije kune, goriva će rasti 80-ak lipa odnosno 1,20 kuna, rekao je Plenković, dodavši da će Vlada nastaviti pratiti situaciju i prije isteka roka od 90 dana razmotriti mjere i, bude li potrebno, intervenirati.

Bez mjera, litra dizela porasla bi na 13,71, s našim mjerama dići će se do 12,53 kuna za litru. Benzin bi sutra koštao 13,28, a s našim mjerama 12,19 kuna, rekao je Plenković.

Vlada RH

O Aladroviću

Donijet će i odluku o ukidanju imuniteta ministru Josipu Aladroviću, kako bi ga USKOK mogao istraživati. Osim toga, ukinut će se odredba zakona po kojoj za istragu nekog člana Vlade DORH treba dozvolu Vlade.

“Ovo je prvi put da smo imali akciju koja je rezultirala istragom članova Vlade, od kojih je jedan od njih uhićen”, rekao je Plenković.

Akcija USKOK-a bez sumnje je utemeljena na zakonu, ali utjecala je na rad i na percepciju rada Vlade, rekao je premijer.

Dodao je da očekuje da će istraga biti brza i temeljita. “Želim konstatirati u ime Vlade da će eventualnu krivnju ovih kolega utvrđivati sud. Ako slučajno to sud ne utvrdi, osim nepovratno nanesene štete članovima Vlade o kojima se radi, to će biti jako loše za percepciju rada tijela kaznenog progona, ali i za pravosuđe u cjelini. Ako se, pak, pokaže da krivnje ima, koruptivno ponašanje nije prihvatljivo”, rekao je Plenković.

Spomenuo je boravak na Dubai Expou, istaknuvši važnost posjeta za suradnju s Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

“Mi smo razgovarali i s američkom ministricom za trgovinu, o unapređenju odnosa sa SAD-om, razmotrili sigurnosnu situaciju u svijetu, Europi, na jugoistoku Europe, osobito u BiH”, rekao je Plenković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.