Nestašica jednog lijeka za onkološke pacijente, neće ga biti do kraja godine

Vijesti 14. tra 202318:46 0 komentara
Pexels/Ilustracija

Hrvatska se, kao i većina zemalja u svijetu, suočava s nestašicom lijekova, a među njima su i oni za liječenje onkoloških pacijenata.

“U ovom trenutku KBC Zagreb nema nestašica lijekova namijenjenih za liječenje onkoloških pacijenata, izuzev lijeka Oktreotida, za koji je na službenim stranicama Agencije za lijekove i medicinske proizvode objavljena prva službena nestašica još u prosincu 2022. godine”, rekli su za Index krajem ožujka.

Isto su potvrdili i iz HALMED-a pojašnjavajući i što se događa u slučaju nestašice.

“Općenito govoreći, iako je opskrba pojedinim lijekovima trenutačno otežana, u slučaju da zamjenske terapije nisu dostupne na našem tržištu, nabavljaju se putem preraspodjele zaliha istog ili zamjenskog lijeka s tržišta druge države članice Europske unije, čime se pacijentima osigurava pristup potrebnoj terapiji”, naveli su.

Dodali su kako su vezano lijekove s djelatnom tvari oktreotid acetat u prometu dostupni sljedeći lijekovi: Sandostatin 0.1 mg/ml otopina za injekciju/infuziju i Sandostatin 0.5 mg/ml otopina za injekciju/infuziju.

Navode kako je trenutačno nestašica četiri lijeka s istom djelatnom tvari koja su namijenjena za ista stanja, ali imaju drugi farmaceutski oblik odnosno drugi put primjene i vrstu doziranja.

Nekih lijekova neće biti sve do 31. prosinca

Objasnili su koji su to lijekovi.

“Oktreotid Teva 20 mg prašak i otapalo za suspenziju za injekciju s produljenim oslobađanjem, s očekivanim trajanjem nestašice od 10. siječnja do 31. prosinca 2023. godine. Nestašica je prijavljena HALMED-u 8. prosinca 2022. godine, pri čemu su kao uzrok navedeni razlozi povezani s proizvodnjom – kašnjenje opskrbe od stranog vanjskog dobavljača.

Oktreotid Teva 30 mg prašak i otapalo za suspenziju za injekciju s produljenim oslobađanjem, za koji je nestašica nastupila 9. veljače, a očekivano trajanje je također do 31. prosinca 2023. godine. Nestašica je prijavljena HALMED-u 9. siječnja 2023. godine te su kao uzrok navedeni razlozi povezani s proizvodnjom – kašnjenje opskrbe od stranog vanjskog dobavljača.

Sandostatin LAR 20 mg prašak i otapalo za suspenziju za injekciju, za koji je nestašica nastupila 8. ožujka, a očekivano trajanje je do 30. travnja 2023. godine te su kao uzrok nestašice prijavljeni razlozi povezani s distribucijom – kašnjenje u isporuci.

Sandostatin LAR 30 mg prašak i otapalo za suspenziju za injekciju, s očekivanim trajanjem nestašice od 13. siječnja do 30. travnja 2023. godine, pri čemu su kao uzrok nestašice prijavljeni razlozi povezani s distribucijom – kašnjenje u isporuci”, stoji u odgovoru HALMED-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!