Nestašica jednog oblika Klavocina. HALMED kaže da postoji zamjenski lijek

Vijesti 20. srp 202212:12 1 komentar
Pexels / Photo by Anna Shvets

Nakon što su nam čitatelji javili da na tržištu vlada nestašica nekih oblika lijeka Klavocin, za pojašnjenje smo se obratili HALMED-u.

Iz Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode na naš su upit pojasnili da su “oblici ovih lijekova koji se izdaju u ljekarnama dostupni u prometu, dok je nestašica prijavljena za jedan oblik koji je namijenjen za bolničku primjenu, a za koji postoji odgovarajuća zamjena”.

“Prema informacijama kojima raspolaže HALMED, oblici lijekova Klavocin koji se izdaju u ljekarni, Klavocin DT 875 mg/125 mg tablete za oralnu suspenziju/raspadljive tablete za usta, Klavocin bid 400 mg + 57 mg/5 ml prašak za oralnu suspenziju te Klavocin bid 875 mg + 125 mg filmom obložene tablete, nisu zahvaćeni nestašicom te se njihova opskrba tržišta odvija neometano. Lijek namijenjen za bolničku primjenu pod nazivom Klavocin 500 mg + 100 mg prašak za otopinu za injekciju/infuziju također je dostupan na tržištu”, kažu iz HALMED-a.

“Trenutačno je u tijeku nestašica lijeka Klavocin 1000 mg + 200 mg prašak za otopinu za injekciju/infuziju koja je nastupila iz komercijalnih razloga i čije se trajanje očekuje do 31. prosinca 2022. godine. Međutim, u Republici Hrvatskoj u prometu se nalaze drugi lijekovi s istom djelatnom tvari, iste jačine i oblika koji imaju važeće odobrenje te je time osigurana dostupnost odgovarajućih zamjenskih terapija”, pojašnjavaju dalje.

Klavocin je, podsjetimo, antibiotik koji djeluje tako da ubija bakterije koje uzrokuju infekciju. Sadrži dva različita lijeka koji se zovu amoksicilin i klavulanska kiselina i pripada skupini lijekova koje zovemo penicilini. Njime se liječe brojne infekcije kod odraslih i djece.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare