Nestašica lijekova za dio pacijenata u Hrvatskoj? Beroš: Lijek stiže

Vijesti 06. lip 202208:50 > 09:15 0 komentara
N1 / Ivan Hrstić/ Ilustracija

Već neko vrijeme pacijentima kojima su transplantirani organi u Hrvatskoj nije dostupan lijek Certican koji im je neophodan. Ministra zdravstva Vilija Beroša pitali smo kakva je točno situacija s dostupnošću ovog lijeka.

“Lijek Certican (nezaštićeno ime everolimus) je indiciran za prevenciju odbacivanja organa u alogenom presađivanju bubrega ili srca (u toj indikaciji uvršten je u osnovnu listu lijekova), kao i za prevenciju odbacivanja organa u odraslih primatelja jetrenog presatka.

Certican 0,25 mg i 0,5 mg tablete imaju važeće odobrenje za stavljanje u promet u Hrvatskoj i pakiranja tih jačina uvrštena su u osnovnu listu lijekova HZZO-a.

Za Certican 0,1 mg tablete za oralnu suspenziju i Certican 0,25 mg tablete za oralnu suspenziju ukinuto je rješenje za stavljanje u promet, a lijek Certican 0,75 mg tablete nije stavljen u promet u RH”, rekao je ministar našoj Ivani Tomić.

“Postoje brojne generičke paralele:

– Everolimus Zentiva 5 i 10 mg tablete – prijavljena nestašica

– Everolimus Alpha-Medical 5 i 10 mg tablete

– Everolimus Krka 2,5 , 5 i 10 mg – nije stavljen u promet u RH

– Everolimus Mylan 5 i 10 mg tablete

– Everolimus Pliva 5 i 10 mg tablete

– Everolimus STADA 5 i 10 mg tablete

Za sve navedene lijekove nemamo informaciju o točnoj dostupnosti”, kaže ministar.

“Nositelj odobrenja Novartis Hrvatska d.o.o. upravo nas je izvijestio da kontinuirano opskrbljuje tržište lijekom Certican (proteklih godina nije službeno prijavljen povremeni poremećaj opskrbe ili nestašica). Od Novartisa su veleprodaje (Medika, Oktal Pharma) otkupile novu pošiljku lijeka (250 pakiranja lijeka Certican 0,5 mg i 100 pakiranja lijeka Certican 0,25 mg), koji će za potrebe bolnica i ljekarni biti dostupan za naručivanje od veleprodaja početkom ovog tjedna”, rekao je ministar.

“Medika, kao i Oktal Pharma u ovom trenutku nemaju lijeka na svojim skladištima, ali je potvrđeno da je lijek stigao na carinu. Prema navodima veleprodaja povremeno dolazi do kratkih prekida opskrbe jer nisu uvijek u cijelosti dostupne količine lijeka Certican koje se naruče, već neke manje količine”, kaže Beroš.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!