“Neukusno govoriti da nema osobne odgovornosti Horvata i Plenkovića za obnovu”

Vijesti 17. sij 202217:05 > 18:50

Saborska zastupnica Zeleno-lijevog bloka u Hrvatskom saboru Urša Raukar Gamulin bila je gošća Newsrooma.

Komentirala je obnovu Zagreba nakon potresa.

Kaže da je odgovornost premijera prva u tome što je u ljeto govorio da će rok za povlačenje sredstava iz Fonda solidarnosti moći produžiti.

“Samim time je poslao poruku birokraciji da ne mora ubrazi procese. Sad odjednom smo se suočili da se taj rok ne može pomicati. Mi smo jedna od rijetkih zemalja koja nije uspjela povući sredstva iz Fonda solidarnosti”, govori Raukar Gamulin.

“Naravno da je tu odgovornost i premijera, kao i ministra Horvata kao prvog čovjeka ministarstva. Neukusno je govoriti da tu nema osobne odgovornosti. To je prva pomoć za javnu infrastrukturu. To je pomoć državi za javnu infrastrukturu i komunalnu infrastrukturu. Trebalo je potaknuti izradu projekata isti čas. Trebalo je potaknuti aktere s nekim drugim financijskim linijama da kreću u obnovu”, dodala je.

Kao problem vidi i to što ne postoji jedna institucija koja vodi cijeli proces, po ugledu na Zavod za poslijepotresnu obnovu u gradu Dubrovniku.

“Zgrada Sabora nije taknuta, a vrlo teško je oštećena u potresu. Kad uzmemo u obzir da druge zemlje europske iz tog fonda povlače gotovo 100 posto sredstava. U Zagrebu se ubrzano radi na što većem broju projekata da bi se oni prijavili, a onda ugovorili i izveli”, kazao je.

Odgovornost ministra Horvata je, smatra, neupitna.

“Nema jedne institucije koja vodi sve te procese. U postojećim okvirima zakonskim se moglo puno više napraviti”, rekla je.

“Mislim da sada svi kapaciteti Ministarstva se trebaju baciti na Fond solidarnosti i obnovu od potresa. Sada je stvarno 12 i 5 što se tiče obnove. Državni aparat nije u stanju odgovoriti na situacije kao što je obnova od potresa”, kazala je Raukar Gamulin.

O popisu stanovništva i demografskoj obnovi

Smatra da se demografske probleme ne može rješavati samo time da se govori da se mora rađati više djece.

“Trebaju se stvoriti uvjeti da obitelji imaju više djece. To su prije svega vrtići, infrasturktura, uvjeti zapošljavanja i plaća dostojna za život. Naša politika u Gradu Zagrebu sasvim sigurno će ići k tome da se stvore uvjeti za bolji i dostojanstveniji život. Stanogradnja za najam stanova, to je poznata stvar u Beču. Zaista je presudno – radna mjesta, uvjeti, plaće, dječji vrtići”, rekla je Raukar Gamulin.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.