Neva Tolle: Trenutni obiteljski zakon doslovno je poguban za ženu

Vijesti 16. lip 202109:15 > 09:26 0 komentara

Aktivistkinja iz Autonomne ženske kuće Zagreba Neva Tolle bila je gošća Novog dana.

Komentirala je rezultate novog istraživanja prema kojem se čak 17 posto žena susreće sa seksualnim iskorištavanjem iz pozicije moći.

“Svi mi koji radimo u ljudskopravaškom sektoru znamo da toga ima. Znamo da se to svakodnevno događa, pogotovo u današnjem digitaliziranom svijetu. Vrlo je česta pojava da mlađe žene i djevojke uopće nisu svjesne kako mogu doći u tako tešku i izazovnu poziciju nad kojom nemaju kontrolu. Jednom kad se napravi screenshot i video eksplicitnog sadržaja, vi više nad tim kontrole nemate”, rekla je Tolle.

Radi se o doista jako čestom slučaju, napominje.

“Žene koje k nama dolaze često govore kad se natječu na javnom natječaju da bivaju ucijenjene na seksualnoj razini. Nerijetke su situacije seksualnog zlostavljanja na razgovorima za posao. Rijetko koja žena je spremna podignuti prijavu protiv tog muškarca. Najčešće se žene okrenu i odu, a nisu spremne na tužbu. To je nešto što nije dobro. Kad bi išle u tužbu, imale bi jako dug sudski spor i imale bi slabiju poziciju od osobe koja to čini. To je jako traumatično i neugodno iskustvo. Žene to rijetko prijavljuju”, objašnjava.

Puno je problema pri samoj prijavi takvog nasilja.

“Sudski procesi jako dugo traju. Prosjek nekakav je 3-5 godina. Pristojne države to rješavaju u 6 mjeseci do godinu dana. Kod nas to traje sramotno dugo. Imamo situaciju kad govorimo o alimentaciji da jako puno žena ne dobiva alimentaciju iako imaju pravomoćno rješenje”, kazala je Tolle.

Covid-kriza i skloništa za žene i djecu

Tolle je rekla kako je nedavno objavljeno javno da je otvoreno 6 objekata za prijem žena i djece.

“Dvije sredine u Hrvatskoj to još nemaju. Skloništa ili sigurne kuće ne treba otvarati u malim mjestima jer je za sigurnost žena i djece bolje da to budu neprepoznatljiva mjesta. Kod nas u Autonomnoj ženskoj kući Zagreb imamo i sreće s jedne strane, ali i kvalitetnim odnosom prema problematici, uspjele smo se sačuvati od prodora koronavirusa”, tvrdi.

Obiteljski zakon i regulacija pobačaja

Govoreći o problematici pobačaja, Tolle ističe da se Vlada već četiri godine oglušuje na odluku Ustavnog suda.

“Mi moramo taj vrući krumpir uzeti u ruke. Gro bolnica u našoj zemlji s porodiljnim odjelima jednostavno odbija pobačaj na ženin zahtjev. Sve dok radite u državnoj bolnici, kada plaće za tu bolnicu idu iz državnog proračuna, neophodno je na pacijentičin zahtjev obaviti medicinski zahvat. Ono što jest probematično je da smo u statusu quo i moramo reći da to jest pravo žene. Zašto to Vlada još uvijek nije učinila, morate pitati Vladu. Ja se nadam da će to uskoro doći na dnevni red”, rekla je.

O Obiteljskom zakonu kaže da je on doslovno poguban za ženu.

“Poguban je po ženu ukoliko je žena ujedno i majka, a ne dao Bog majka maloljetnog djeteta. Tada je ta žena do punoljetnosti djeteta taokinja zlostavljača. Maksimum maksimuma koji ta žena je nadzor djelatnika centra za socijalnu skrb. Problem je u tome da centri, sudovi i policija vrše strašan psihološki pritisak na žene”, kazala je Tolle.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!