Nezapamćen kolaps u prometu: Od jutra ogromne kolone, mnogi bi mogli i prespavati na granici

Vijesti 23. pro 202318:51 0 komentara
Luka Stanzl/Pixsell

Kombinacija iz noćne more dogodila se danas na zagrebačkoj obilaznici. Uobičajeno pojačan promet subotom spojio se s činjenicom da je 23. prosinac, dva dana uoči Božića pa su zadnje pripreme za blagdane u tijeku. Brojni građani koji žive u inozemstvu istovremeno su krenuli prema Hrvatskoj i dalje zemljama na istoku i stvorili kolaps.

Od ranih jutarnjih sati zagrebačka obilaznica u smjeru istoka je paralizirana. Kao da gužve nisu dovoljne, pojačan promet rezultirao je nizom od desetak prometnih nesreća koje su dodatno tijekom dana usporavale protok prometa. Kolone su u pojedinim trenutcima iznosile i gotovo 20 kilometara.

Gužve na nekim dionicama traju od jučerašnjeg ranog poslijepodneva pa nam čitatelji javljaju da je za dionice od Zaprešića i Samobora do Zagreba bilo potrebno puno više vremena nego što je uobičajeno. Večer je donijela koliko-toliko normalniju situaciju. Kako javlja Hrvatski autoklub pojačan promet uz povremenu vožnju u koloni je duž cijele A3 od Bregane prema Lipovcu.

Najveće gužve u ovom trenutku su u zoni naplate Zagreb istok u smjeru istoka. Tijekom cijelog dana posebice teška je situacija na graničnim prijelazima prema tzv. non-schengen području odnosno Srbiji, BiH i Crnoj Gori. U 18 sati i 15 minuta kolona vozila na Graničnom prijelazu Bajakovo na izlasku je iznosila 11 kilometara. Tijekom dana kolona je bila i 16 kilometara, a čekanja su višesatna.

I na ostalim GP-ima sa Srbijom, Batina (Bezdan), Erdut (Bogojevo), Ilok (Bačka Palanka), Principovac i Principovac II čekanja u prometu osobnih vozila su oko 2 sata, a nešto duža u teretnom prometu.

I na graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom – Stara Gradiška (Bosanska Gradiška), Županja (Orašje), Jasenovac (Donja Gradina), Maljevac (Velika Kladuša), Ličko Petrovo Selo (Izačić), Dvor (Bosanski Novi) i Hrvatska Kostajnica (Bosanska Kostajnica), na izlazu čekanja u prometnu osobnih vozila su od 2 do 3 sata. I tijekom sutrašnjeg dana očekuje se pojačan promet na većini cesta.

“Promet je živ. Svaka prometna nesreća donosi nove probleme, povećane kolone. Vrijeme će biti u redu, ali uvijek savjetujemo vozačima da kad kreću na put – uzmu tekućine i hrane, jer se nikad ne zna kad se može zapeti u gužvi i koloni”, savjetuje Zvonimir Vogrinc, izvjestitelj u Informativnom centru HAK-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!