Ni Lovrić ni Hasanbegović neće aktivirati mandat u Skupštini, Škoro hoće

Vijesti 15. lip 202111:30 > 13:26
Patrik Macek / PIXSELL / ilustracija

Saborski i bivši skupštinski zastupnik Zlatko Hasanbegović neće aktivirati svoj mandat zastupnika u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, a to neće učiniti ni bivši pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić, doznaje Hina. 

U strankama čije su liste na lokalnim izborima osvojile mandate u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, posljednjih se dana odlučivalo tko će postati zastupnik Gradske skupštine. Promjena imena onih zastupnika koji ulaze u Skupštinu, u odnosu na redoslijed na kandidacijskim listama, ima u više stranaka.

Iz Domovinskog pokreta (DP) koji je sa Zelenom listom dobio pet mandata, saznaje se da dosadašnji skupštinski zastupnik Hasanbegović (Blok za Hrvatsku), koji je bio drugi na listi, neće aktivirati svoj mandat. U Skupštinu s liste Domovinskog pokreta umjesto njega ulazi Ana Lederer, koja je bila kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Zagreba.

Umjesto Stephena Nikole Bartulice, u Gradsku skupštinu ulazi član predsjedništva Domovinskog pokreta Igor Peternel, a iz stranke potvrđuju da će svoj mandat aktivirati predsjednik DP-a Miroslav Škoro, kao i Mladen Dobrović te Nenad Matić.

Bivši obnašatelj dužnosti pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, koji se uoči primopredaje vlasti u Zagrebu vratio na mjesto posebnog savjetnika gradonačelnika za društvene djelatnosti, Ivica Lovrić, neće biti skupštinski zastupnik, a zamijenit će ga Marijan Tomurad.

Lovrić je za Hinu kazao da će, prema odluci predsjedništva Stranke rada i solidarnosti koja je osvojila pet mandata u Skupštini, svi ostali zastupnici ući prema redoslijedu s liste, uključujući i Jelenu Pavičić Vukičević, Otta Barića, Ljubu Jurčića i Višnju Fortunu.

Prema broju osvojenih mandata, najviše zastupnika, njih 23-troje u Gradskoj skupštini osvojila je lista platforme Možemo! s partnerima, Zagreb je Naš!, Nova ljevica, Zelena alternativa – Orah, Za grad.

Kako su novoizabrani gradonačelnik Tomislav Tomašević sa zamjenicima Danijelom Dolenec i Lukom Korlaetom bili i na listi kandidata za skupštinske zastupnike, iz platforme Možemo! doznaje se da će se kandidacijska lista pomaknuti za tri mjesta, ali to se odnosi na kandidate iz platformi Možemo! i Zagreb je Naš!.

U skupštinu tako umjesto njih, ulaze Marija Krnić, Ana Profeta i Marin Živković, uz ostale zastupnike prema redoslijedu kandidacijske liste.

SDP je u Skupštini je sa svojom listom osvojio pet mandata, a potpredsjednica SDP-a Sabina Glasovac potvrdila je novinarima kako će svoj mandat aktivirati SDP-ovi zastupnici prema redoslijedu na listi.

Lista HDZ-a, HSLS-a i HSU-a na izborima je osvojila šest mandata. Svoj će mandat aktivirati i HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Davor Filipović, u Skupštini ostaje i predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman. Jedini HDZ-ovac koji neće aktivirati svoj mandat, doznaje se neslužbeno, je Frane Barbarić, a mandat ide Kazimiru Ilijašu, koji je već bio zastupnik u Gradskoj skupštini.

Iz HSLS-a su potvrdili da će svoj mandat iskoristiti tako da će se na mjestu zastupnika rotirati troje članova HSLS-a koji su bili na listi, a prvi će svoj mandat aktivirati predsjednik zagrebačkog HSLS-a Darko Klasić.

Iz Mosta u Skupštinu ulaze prva trojica s liste. To su, uz Mostovog kandidata za gradonačelnika Zvonimira Troskota, Marko Sladoljev i Trpimir Goluža.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.