Nije samo more, i turizam u kontinentalnoj Hrvatskoj ima što ponuditi

Vijesti 28. srp 202221:15 0 komentara
N1

Iako ljeti svi hrlimo na more i kontinetalna Hrvatska ima što ponuditi. Osječko-baranjska županija dočekat će vas svojim prirodnim ljepotama i poznatom slavonskom ljubaznošću. Osijek i županija nude vam Kopački rit, novoobnovljeni Titov dvorac u kojem se bivši jugoslavenski predsjednik družio s brojnim liderima bivšeg režima, ali i nove bazene na osječkoj Copacabani.

Baranjska Amzona, tako ga zovu. Tu je i krokodil. Mirno pluta i vreba iz prikrajka. Nasreću krokodil je tek spretna iluzija, ali Kopački rit stvarna je prirodna i turistička ljepota Baranje.

vezana vijest

“Kopački rit je jedinstveni biser Hrvatske, vjerujem da ćemo kroz nekoliko godina biti lokomotiva posjetiteljksog turizma, ali i gospodarskog razvoja”, rekao je ravnatelj Kopačkog rita Ivo Bašić.

Nakon korone turisti su se napokon vratili i u ovaj ornitološki rezervat koji ima više od 300 različitih vrsta ptica.

“Ljeto je specifični dio naše sezone, i sada najviše bilježimo stranih turista i individualnih posjetitelja. Nakon epidemije ljudi se vraćaju u punom broju. Bilježimo rezulate koji prelaze 25 posto rekordne 2019.godine”, ističe zaposlenica Kopačkog rita Ružica Marušić.

Dok se turistički vozimo jednim od jezera rita, iskusno uho mladog Hrvpoja, zaposlenika rezervata, točno raspoznaje glasanje pojedine ptice.

“Svaka ptica se specifično glasa. Sada čujemo vrane i nešto čaplji. Najveća je tu kolonija kormorana u Hrvatskoj, poznati su da jedu do 400 grama ribe dnevno”, kaže zaposlenik rezervata Hrvoje.

Iako Osječani godinama ljeti ne mogu živjeti od komaraca, koji su bili i prvorazredno političko pitanje, ove godine nema ni jednog.

“Ne bih rekao da je Kopački rit krivac što nema komaraca, ali zbog suše niži je vodostaj i komaraca nema. To sad radi problem ribama i gmazovima jer nemaju hrane, ali snađu se oni”, objašnjava ravnatelj Bašić.

Ako vas ne zanimaju samo krokodili, ptice, ribe i komarci kojih nema, Kopački rit od svibnja u ponudi ima i posjete novoobnovljenom dvorcu Tikveš, poznatom kao Titovu dvorcu. Ondje su se uoči rata sastali i Tuđman i Milošević, a Tito je u dvorcu ugostio brojne bivše lidere i diktatore.

“Ovdje se na više od 200 kvadrata vidi postava koja govori o prirodi rita, ali i povijesnim događajima u dvorcu”, navodi Nataša Ciprijanović.

Osječko-baranjska županija po broju dolazaka i noćenja od siječnja do 17. srpnja na 98 je posto rekordne 2019. godine, više od pola noćenja ostvari se u osijeku. Osijek je dobio o nove bazene na Copacabani, a zbog nešto tmurnijeg vremena danas bazeni nisu vrvili kupačima…

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!