Grmoja: Prije 14 mjeseci Hrvoj-Šipek je lagala za nešto puno ozbiljnije od ovog

Vijesti 11. velj 202314:57 0 komentara
N1

Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja dao je u subotu i izjavu vezano uz najnovija saznanja da glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek nije komunicirala s Josipom Rimac samo kada je bila gradonačelnica, kako je ranije u Saboru tvrdila.

“Prije 14 mjeseci u Hrvatskom saboru glavna državna odvjetnica je lagala za nešto puno bitnije stvari od ove. Na moje pitanje je li bila upoznata s predmetom Žalac, rekla je da nije iako je kasniji nadzor pokazao da je taj predmet bio na njezinom stolu i da je čak imala sastanak u vezi njega. Ona je time štitila Plenkovićevu miljenicu od kaznenog progona jer da vaš kolega novinar nije to prijavio OLAF-u, ništa se ne bi dogodilo. Ona bi bila na slobodi. Ovako je ured Europskog javnog tužitelja tražio te dokumente od DORH-a”, rekao je Nikola Grmoja pa nastavio:

“Tu je prekršena Uredba Europske unije, čime je glavna državna odvjetnica postala ona koja štiti kriminal, i to kriminal povezan s europskim novcem. Time je pomogla Andreju Plenkoviću. Mi smo već tada tražili njezinu ostavku, ali premijer ju je sačuvao na njezinoj funkciji. Ona sada ima samo jedan zadatak – nastaviti štititi Plenkovića i njegove najbliže suradnike.”

Rekao je i da SMS poruke koje je RTL objavio nisu same po sebi kompromitirajuće za glavnu državnu odvjetnicu, ali da je jedino sporno zašto je na njegovo pitanje o tim sastancima s Josipom Rimac lagala i rekla da nije imala nikakvu komunikaciju vezano uz vjetroelektrane ili bilo što drugo.

“Zašto je glavna državna odvjetnica lagala iako je morala znati da se i njezino ime spominje u ovim spisima, ne znam. To možda svjedoči o njezinoj pogubljenosti i o tome da ona više uopće ne može obavljati ovu funkciju”, rekao je Grmoja.

Osvrćući se na opciju da opozicija ponovno traži smjenu glavne državne odvjetnice, Grmoja je dodao da bi “Plenković, koji je upleten u ove afere” opet postavio nekog novog koji bi bio njemu od povjerenja.

Komentirao je i konkretnu inicijativu zastupnika Domagoja Hajdukovića, rekavši da ne postoji takva procedura u Saboru.

“Glavna državna odvjetnica se može opozvati samo na prijedlog Vlade u Saboru. Postoje određeni načini kako možemo obvezati Vladu da ona to napravi, ali vidjet ćemo što ćemo učiniti”, rekao je Grmoja.

Kao glavno pitanje ističe zašto su mjere pukle i do koga se tada došlo, kada je donesena odluka da se prekine s daljnjim procesom.

“Imate predsjednika RH koji spominje konkretnu osobu koja je otišla u Bruxelles i on povezuje pucanje mjera s tim da je ta osoba upala u mjere, odnosno da se počelo sve približavati uredu premijera. I nervoza vladajućih i ovo nesnalaženje glavne državne odvjetnice povezano je s tim da sada postoje poruke koje kompromitiraju najbliže Plenkovićeve suradnike. DORH i USKOK moraju učiniti nešto po tom pitanju”, rekao je Grmoja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!