Nikolić: Među djelatnicima škola nema odlučnosti da prijave nasilnike

Vijesti 07. tra 202317:55 0 komentara
Dmitriy Shironosov / Alamy / Alamy / Profimedia

Saborska zastupnica Romana Nikolić gostovala je u Newsroomu i komentirala slučaj iz osnovne škole u Belišću gdje je, nakon godina psihičkog vršnjačkog maltretiranja, koje su roditelji prijavljivali, dječak završio je s teškim tjelesnim ozljedama. Upravo je Nikolić bila među prvima koji su upozorili na ovaj slučaj.

Nikolić je na hrabrosti čestitala majci zlostavljanog dječaka iz Belišća, koja je obavijestila školu kako će slučaj prijaviti policiji. Tek nakon te reakcije roditelja škola se očitovala da će poslati zapisnik nadležnoj PU. Time je, ustvrdila je Nikolić, majka dječaka spasila buduće žrtve nasilja.

“Majka dječaka  dokazala je koliko je sustav loš, nepouzdan i koliko je važno nešto hitno promijeniti. Za ovakvo ponašanje postoji jasan obrazac koji su djelatnici u sustavu ignorirali. Poremećaji u ponašanju vidljivi su od najranije dobi. Kako se djeca uče nasilju, tako se uče i empatija. Škola je mjesto s najvećim postotkom vršnjačkog nasilja, neovisno o sredini i broju učenika. Najgore od svega je što je zataškavanjem nasilja škola slala poruku nasilnicima da je njihovo ponašanje primjereno, a žrtvi zlostavljanja poručili su da mu nitko neće pomoći“, kazala je Nikolić.

N1

Dodala je i da među djelatnicima škole postoji nedovoljna odlučnost da prijavi nasilnike.

“Međuresorna suradnja nije zadovoljavajuća. Osim pedagoških i prekršajnih mjera škole nemaju ovlasti postupati prema vršnjačkom nasilju“, objasnila je Nikolić.

Poručila je i kako je prevenciju nasilja moguće postići najprije kroz nadležna ministarstva. Kao problem Nikolić je navela i činjenicu da u Hrvatskoj ne postoji institucija koja se bavi suzbijanjem cyber bullyinga, kao i kronični nedostatak socijalnih radnika, budući da uzrok nasilja najčešće leži u domovima djece.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!