Nina Obuljen Koržinek: Diskriminatorni diskurs u javnosti treba osuditi

Vijesti 24. velj 202110:42 > 12:20 1 komentar
N1

Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija, gostovala je u emisije N1 Studio uživo.

HDZ je, podsjetimo, u utorak oštro osudio potez portala Index koji je od čitatelja pri ulasku na taj portal zatražio da se izjasne jesu li čovjek ili član HDZ-a, najavivši da će poduzeti odgovarajuće pravne korake te da očekuju reakciju nadležnih tijela i Hrvatskog novinarskog društva. O tome, o slučaju riječkog kafića u koji nisu dobrodošli HDZ-ovci, pričali smo s ministricom.

Screenshot

Ministrica Nina Obuljen Koržinek komentirala je na početku razgovora objavu vlasnika riječkog kafića Tri majmuna da HDZ-ovci i simpatizeri nisu dobrodošli u njegov kafić.

“Ne bih rekla da čitav vrh stranke danima reagira na objavu kafića. Čitav vrh stranke je reagirao na ono što je objavljeno na jednom portalu. To je bio jedan vrlo ružan oblik diskriminacije. Ovo što se zbiva s tim kafićem, u medijski prostor lansirali su drugi. Ali, mislim da je jako važno ovo što je poentirano, da takav diskriminatorni diskurs u javnosti treba uvijek osuditi bez obzira na koga se odnosi i u kojim okolnostima”, kazala je ministrica i dodala:

“Plenković je točno rekao: ‘Sad je HDZ, sutra netko drugi.'”

Previše je govora mržnje u društvu

Je li potez vlasnika kafića na korak do fašizma, kako je nekidan rekao premijer Plenković, upitana je potom.

VEZANE VIJESTI

“Bila sam u NSK kad je predsjednik Vlade vrlo jasno objasnio zašto se na to referirao. On je govorio o dvostrukim mjerilima, o tome da ćemo nekad vrlo vehementno u javnom prostortu reagirati, i treba uvijek reagirati na bilo koju naznaku diskriminacije prema bilo kome”, odgovorila je ministrica.

“Ovdje se ne radi o kritici. Naravno, kad ste vi u političkoj areni, da morate podnijeti jako puno kritike. Ona je nekad utemeljena, nekad je neutemeljena, ali to je dio ovoga s čime se mi bavimo. Ali u našem društvu je previše govora mržnje, previše je diskriminatornog govora, najčešće prema manjinskim skupinama. Ovaj put se ne radi o nekoj manjinskoj skupini, ali zakon je tu jasan”, kazala je.

Ministrica je dalje komentirala to što je HDZ najavio “pravne korake” nakon ankete na Indexu.

“Ne znam baš da bi se to moglo nazvati anketom. Nije baš bilo u (toj) formi. Više je izgledalo kao neki cookie ili kolačić koji ste trebali prihvatiti ili ne prihvatiti da biste pristupili sadržaju”, kazala je Obuljen Koržinek i nastavila:

“Čim se to dogodilo, ja sam to sa svojim kolegama analizirala, jer se dogodilo u jednom mediju, kako mi vidimo tu situaciju. Po onome kako smo mi to analizirali, radi se najvjerojatnije o kršenju čl. 12. st. 2. Zakona o elektroničkim medijima. U tom slučaju trebate se obratiti Vijeću za elektroničke medije.”

“Radi se o članku koji se veže uz kazneno djelo”

Dalje je rekla:

“Za ovakvo kršenje zakona nije predviđen prekršaj, jer se radi o članku koji se veže uz kazneno djelo. Za one dijelove Zakona o elektroničkim medijima za koje su inače zapriječene kazne sukladno Kaznenom zakonu, Vijeće za elektroničke medije samo podnosi prijavu.”

“U elektroničkim medijima nije dozvoljena diskriminacija”, konstatirala je i zaključila da Vijeće za elektroničke medije djeluje samostalno i tako samostalno postupa.

Govor mržnje na grafitima

Nina Obuljen Koržinek tijekom gostovanja na N1 odgovorila je i na pitanje o problemu s grafitima kojima se raspiruje mržnja prema manjinama. Kao primjer, naveden je riječki grafit kojim se zmjetniku Nemanji Cvijanoviću prijeti ubojstvom: Nemanja, Srbine, čakija ti ne gine”, pisalo je.

“Ne možete očekivati da se svaki dan reagira na svaku takvu poruku, posebno što se tiče grafita. Takvih grafita po Hrvatskoj je previše, koliko je meni poznato, svaki put reagira policija”, kazala je.

Cijeli razgovor pogledajte u videu:

U 13.30 sati na N1 televiziji pratite i gostovanje urednika s portala Index.hr Nevena Barkovića.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare