Nitko ne želi raditi u DORH-u

Vijesti 15. ožu 202309:47 0 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

Državno odvjetništvo posljednjih godina doživljava pravi kadrovski pomor, a najgora je situacija u najvećem i jednom od najvažnijih tužiteljstava - Općinskom kaznenom državnom odvjetništvu (OKDO) u Zagrebu, koje je lani funkcioniralo s 39 posto kadra, piše u srijedu Jutarnji list.

Prema sistematizaciji Ministarstva pravosuđa i uprave, lani je u OKDO-u Zagreb trebalo raditi 82 zamjenika općinskog državnog odvjetnika, a formalno ih je bilo zaposleno 52.

Dodatni je problem što čak njih 12 ne radi u OKDO-u Zagreb, nego su upućeni na rad u druga državna odvjetništva i to – njih devetero u USKOK, dvoje u DORH i jedan u Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu.

U odgovoru DORH-a na naša pitanja o kadrovskoj slici ove institucije navedeno je da u OKDO Zagreb od preostalih tužitelja na jednoga dodatno ne mogu računati jer je više godina pod suspenzijom, tri su tužiteljice na porodiljnom dopustu, a jedna radi na pola radnog vremena.

Proizlazi da je u 2022. godini u zagrebačkom Općinskom kaznenom tužiteljstvu radilo samo 32 zamjenika od njih 82, koliko ih je predviđeno!

To je, rekao nam je jedan od iskusnih tužitelja, dostatno tek za pokrivanje hitnih pritvorskih predmeta i odlazak na sudske rasprave. Ovi podaci, pojasnio je, govore da najsloženiji i najopsežniji posao koji je koncentriran upravo na općinskoj kaznenoj razini u Zagrebu nema tko raditi.

Daljnji podaci koje nam je dostavio DORH govore da ljudi doslovno bježe iz ovog tužiteljstva. Naime, od proljeća 2021. do jeseni 2022. godine otišlo je 15 iskusnih zamjenika, a u istom razdoblju, i to tijekom 2022., imenovano je samo petero zamjenika, a koncem prosinca 2022. godine još četiri zamjenika, piše novinarka Jutarnjeg lista Ivanka Toma.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!