“Nitko u ovoj zemlji, ni predsjednik, ne može reći da je neki zakon neustavan”

Vijesti 24. ožu 202109:10 > 11:26 0 komentara
vesna alaburić
N1

Poznata odvjetnica i stručnjakinja za medijsko pravo Vesna Alaburić bila je gošća Novog dana. Komentirala je previranja između predsjednika Milanovića, premijera Plenkovića i Ustavnog suda oko procedure predlaganja kandidata/kandidatkinje za predsjednika/predsjednicu Vrhovnog suda. Ustavni je sud, podsjetimo, u utorak priopćio kako predsjednik nema pravo predložiti kandidatkinju za šeficu Vrhovnog suda mimo javnog natječaja DSV-a.

Alaburić smatra da je Ustavni sud donio dobru odluku.

“Da sam ja ustavna sutkinja, također bih donijela tu odluku. Zakonom se ne uskraćuju ovlasti predsjednika Republike, nego se naprosto uređuje procedura. Nitko u ovoj zemlji pa ni predsjednik ne može reći da je neki zakon neustavan i ne primijeniti ga. To je za mene abeceda ustavnog prava i tu za mene nema nikakve dileme. Ako predsjednik smatra da je zakon neustavan, odmah je trebao zatražiti ocjenu ustavnosti zakona”, pojašnjava.

VEZANE VIJESTI

Jedno od rješenja je, tvrdi Alaburić, da predsjednik prihvati da je Ustavni sud odlučio da je riječ o ustavnom zakonu i da primjenjuje taj zakon.  “U tom slučaju se ponavlja javni poziv, predsjednik izabere svog kandidata i predloži ga Hrvatskom saboru”, rekla je.

Kratko se osvrnula i na Zlatu Đurđević.

“Iskreno rečeno, ni meni osobno nije drago da na čelo Vrhovnog suda dolazi osoba koja je prihvatila kandidaturu bez da je prijavljena na javni natječaj”, kaže.

Dok ne dođe do nekih promjena, zakon treba primjenjivati takav kakav jest i tu nema dileme, smatra Alaburić.

Objasnila je i što predsjednik Ustavnog suda Šeparović smatra smislenim tumačenjem zakona.

“Smisleno tumačenje zakona je jedna od metoda tumačenja i svaki zakon treba tumačiti na taj način. Kad imamo neke komplicirane odnose, želimo da nam propis do u detalje uredi te odnose. Takve zakone nema niti jedna zemlja. Bitan je smisao i cilj koji želite postići. Notorno je da Ustavni sud apelira na smisleno tumačenje i žalosno je spominjati da postoji smisleno tumačenje propisa”, rekla je Alaburić.

Prema mišljenju Alaburić, ovog trenutka je potpuno nebitno hoće li predsjednik Sabora ili predsjednik države obavijestiti DSV da treba raspisati novi javni poziv.

“Ovo dogovorno prijavljivanje su lažirani javni natječaji i lažirani javni pozivi. Nitko se ne može zalagati za to. Ali činjenica je da se kandidati među sobom mogu dogovoriti da se kandidira određeni krug ljudi. Nikakvi dogovori ne mogu spriječiti ljude koji smatraju da su kompetentni pošalju svoju kandidaturu”, kazala je.

Indexov pop-up prozor i verbalni napad na Borzan

Alaburić je komentirala i tumačenje Vijeća za elektroničke medije koje je reklo kako nema kršenja zakona u slučaju Indexovog pop-up prozora koji korisnike pita “Jeste li čovjek ili član HDZ-a”. Dio javnosti smatrao je kako se radi o diskriminaciji.

“Koliko se ja sjećam tih tumačenja, dio ljudi u vladajućoj stranci je rekao da se radi o diskriminatornom govoru po kriteriju političkog uvjerenja. Ovaj pop-up treba analizirati i tumačiti smisleno, kontekstualno. Mislim da je Vijeće za elektroničke medije donijelo dobru odluku. Što uopće Vijeće ima raditi u pogledu sadržaja portala u Hrvatskoj? Zakon o elektroničkim medijima ima kompetencije nad sadržajima na portalu. Na sadržaje na portalima bi se trebali odnositi opći propisi. Portali bi se trebali prepustiti tržištu, kao što je to slučaj s tiskom već godinama”, mišljenja je Alaburić.

Ističe kako se koncesije ne daju portalima i kako one ne vrijede za portale.

“Za portale vrijedi načelo potpune slobode. Koncesije se odnose isključivo na radio i televiziju. Zato i smatram da Vijeće za elektroničke medije može imati neke posebne ovlasti u odnosu na sadržaj radija i televizije. To ne vrijedi za portale”, kazala je.

VEZANE VIJESTI

Komentirala je i jučerašnji vulgarni napad jednog građanina na europarlamentarku Biljanu Borzan prilikom razgovora uživo u programu N1.

“Za mene je ovo potpuno protupravno postupanje čovjeka koji je ometao izvještavanje. Radi se o prekršaju protiv javnog reda i mira. Radi se o prekršaju protiv javnog reda i mira. Postoji sumnja da se radi o kaznenom djelu povrede slobode izražavanja. Smatram da bi trebalo protiv ovog čovjeka pokrenuti prekršajni postupak i kazneni postupak zbog povrede slobode izražavanja”, rekla je Alaburić.

Medij zbog ovakvih situacija, smatra, ne može doći u neugodnu situaciju.

“Situacija nije zakonom uređena, ali je smislena. Postoje pravila koja vrijedi za izravna događanja. Može se dogoditi situacija da netko kaže nešto na što novinar nije spreman. Postoji liberalnija situacija za događaje uživo nego za priloge koji su pregledani i montirani. Ovo su situacije gdje su i novinari i mediji žrtve postupanja, oštećenici i treba i njih zaštititi u ovakvim situacijama”, kazala je zaključno.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!